Land Rover Discovery terbaru, yang dilancarkan hujung tahun lalu, kini dipertontonkan buat pertama kali di Malaysia, walaupun dalam versi maya sahaja. Tiada unit fizikal model generasi kelima berkenaan yang dipamerkan di Bangsar Shopping Centre (hingga Ahad ini). Namun, apa yang ada ialah peranti Samsung Gear VR yang akan membolehkan anda mendekati model itu dengan lebih dekat secara maya.

Pelancarannya dijangka berlangsung pada Disember 2017 atau awal 2018. Varian yang berkemungkinan besar ialah Si6, dengan enjin 3.0 liter V6 supercharged yang menjana kuasa 340 PS/450 Nm. Ini digandingkan pula dengan transmisi lapan-kelajuan ZF. Ia akan tiba dalam kemasan tertinggi HSE.

Rupa Discovery terbaru ini berbeza jauh daripada model sebelumnya; ia lebih dekat dengan rekaan barisan kenderaan semasa jenama itu. Garis bumbungnya yang tinggi masih dikekalkan, memberi ruang kepada konfigurasi tempat duduk dan ruang dalaman yang selesa. Ciri baru Intelligent Seat Fold membolehkan barisan kedua dan ketiga ditentukan konfigurasinya dari belakang kenderaan, atau dari skrin sentuh ditengah dan dari jauh menggunakan aplikasi dalam telefon.

Ia sebuah kenderaan yang mampu digunakan untuk pelbagai permukaan, dan itu menjadi kelebihannya. Ia mempertemukan geometri off-road dengan teknologi maju. Kelegaan tanahnya ialah 283 mm (+43 mm) dengan tahap maksimum redahan kedalaman air ialah 900 mm (+200 mm). Ia juga dilengkapi dengan sistem Terrain Response 2 untuk pacuan off-road.

Binaan struktur badan monocoque aluminium yang digunakannya menyumbang kepada pengurangan 480 kg berat berbanding jika menggunakan binaan steel ladder. Pengeluarnya juga menyatakan ciri suspensi belakang integral link yang digunakan memberikan pengendalian terbaik tanpa mengorbankan keselesaan.