Renault telah mengambil peluang untuk memperkenalkan MPV terbaru mereka yang dikenali sebagai Trafic SpaceClass semasa festival filem Cannes 2017, di mana MPV tersebut digunakan sebagai pengangkut para tetamu VIP. Kenderaan yang boleh memuatkan sembilan penumpang ini muncul sebagai pra tonton awal sahaja dan ia hanya dijangka dilancarkan di Eropah dalam masa beberapa bulan lagi.

Tempat duduk baris kedua dan ketiga dalam Trafic SpaceClass diletakkan atas tapak rel, seterusnya membolehkan ia dilaras kepada lebih 50 kedudukan berbeza. Bergantung pada varian, penumpang juga akan diberikan keselesaan maksimum dengan adanya cermin gelap, pendingin hawa tersendiri, lampu membaca LED bagi setiap tempat duduk dan kemasan kulit.

Kenderaan ini juga boleh diubah menjadi pejabat bergerak, dengan adanya tempat duduk yang boleh dipusing pelbagai kedudukan dan meja yang boleh dipasang dan dicabut dengan mudah. Semua varian akan dilengkapi dengan soket 220 V dan USB untuk mengecas alat elektronik seperti komputer riba dan telefon, termasuk di tempat duduk belakang.

Pada bahagian papan pemuka pula, terdapat kelengkapan yang praktikal dan kemas, termasuk roda stereng yang dibalut kulit, banyak ruang simpanan dan kemasan krom dan hitam berkilat. Skrin 7 inci yang berada di tengah menempatkan sistem navigasi MediaNav atau R-Link dengan Android Auto, dan paparan kamera undur, bergantung kepada varian.

Renault masih merahsiakan unit penggerak (enjin dan transmisi) Trafic SpaceClass, dan orang ramai perlu menunggu sehingga ia dilancarkan pada bulan September di pasaran utama Eropah nanti.