Setelah sah Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd diterima sebagai rakan strategik asing (FSP) pengeluar kereta nasional iaitu Proton, syarikat itu mendedahkan bahawa antara model terawal yang akan dipasarkan hasil kerjasama ini di Malaysia adalah menggunakan asas daripada SUV Geely Boyue – juga adalah model paling laris Geely.

Perkara ini diberitahu dalam pembentangan yang dilakukan selepas majlis menandatangani perjanjian kerjasama ini, dan di dalamnya turut dipaparkan bahawa Boyue mempunyai dua pilihan enjin 1.8 L turbo berkuasa 163 hp/ 250 Nm, dan 2.4L N/A 162 hp/ 210 Nm. Dua enjin ini adalah unit yang ditawarkan sama seperti di China, bersama pilihan transmisi sama ada manual enam kelajuan atau automatik klac berkembar.

Boyue direka oleh bekas pereka Volvo, Peter Horbury yang kini mengetuai studio rekaan Geely di Gothenburg, Shanghai, Barcelona dan Los Angeles (ditambah dengan Tanjung Malim selepas ini). Ia mempunyai ukuran 4.5 meter panjang dan dilengkapi dengan pelbagai barangan premium seperti seperti skrin infotaimen lapan-inci dengan fungsi Apple CarPlay dan Android Auto, serta sistem keselamatan termasuk Amaran Keluar Laluan dan Adaptive Cruise Control (ACC).

Walaubagaimanapun, Proton tidak menjelaskan dengan terperinci bagaimana keadaan SUV ini apabila ia tiba di Malaysia nanti. Boleh jadi ia sekadar diletakkan lencana Proton, tapi masih adalah SUV yang sama seperti keadaan asal (contohnya seperti Inspira yang diambil daripada Mitsubishi Lancer) ataupun bahagian luarnya direka semula (seperti Perdana yang menggunakan bahagian asas daripada Honda Accord).

GALERI: Geely Boyue