Semalam, DRB-Hicom mendedahkan, sebahagian daripada perkara yang telah dibincangkan berkaitan usaha sama Proton-Geely adalah untuk membolehkan pengeluar kenderaan nasional itu menggunakan platform SUV dari model Geely Boyue. Ini akan menjadi pembangunan SUV pertama Proton, walaupun perincian tentangnya masih belum diumumkan.

Jika anda ingin tahu bagaimana rupa SUV berkenaan, di sini kami paparkan imej render bagi SUV berkenaan untuk tatapan anda. Ia menggunakan bentuk fizikal Geely Boyue, dengan wajah depan yang disesuaikan dengan penampilan dari model-model Proton semasa.

Bahagian grilnya diambil dari rekaan pada Proton Perdana, tentunya dengan sedikit perubahan, bagi menggantikan rekaan gril Geely. Bahagian bawahnya pula menempatkan ruang masukan udara yang lebih besar, serta bahagian lampu kabus yang baru. Rim aloi 17 inci dari Suprima S digunakan dalam imej ini.

Di bahagian belakang, perubahan yang dilakukan tidak begitu ketara. Skid plate juga tidak terlalu menonjol berbanding pada Boyue. Lampu belakang juga menerima rekaan baru, tidak lagi mengikut bentuk C seperti yang ada pada model Geely berkenaan. Selain itu, lambang Proton turut digunakan, menggantikan logo Geely.

Walaupun sekadar gambara bebas terhadap sebuah SUV hasil usaha sama Proton-Geely, ia kelihatan sangat meyakinkan juga. Sekurang-kurangnya daripada aspek reka bentuk luaran. Apa pandangan anda?

GALERI: Geely Boyue