Dalam usaha untuk menyumbang kepada persekitaran yang lebih sihat, Malaysia kini sedang dalam proses untuk beralih kepada diesel B10, daripada B7 sekarang. Namun, sebelum dilaksanakan, pelbagai ujian dilakukan dan antara yang awal terlibat adalah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, iaitu sejak tahun 2014 lagi, dengan menggunakannya pada 50 kenderaan syarikat termasuk trak pikap, lori, van dan jentera berat lain.

Kini, selepas lebih tiga setengah tahun, DBKL telah menggunakan diesel B10 untuk jarak terkumpul sejauh 3 juta kilometer, dan tiada sebarang masalah yang berkaitan dengan minyak terjadi sepanjang tempoh itu. Secara purata, setiap kenderaan ini mencatat sekitar 60,000 hingga 70,000 km jarak perjalanan, tetapi satu daripada lori lima tan mereka sudah mencatat sehingga 200,000 km.

Selepas daripada ini, dua kenderaan yang menggunakan diesel B10 tersebut, iaitu trak pikap Nissan Navara dan sebuah lori lima tan akan diperiksa secara teliti, termasuk membuka enjinnya, dan ia dijangka dilaksanakan bersama Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Nissan Japan dan Tan Chong Motor Holdings.

Daripada maklum balas yang didapati daripada mereka yang memandu dan mengendali jentera yang menggunakan diesel B10 ini, mereka memberitahu bahawa ia lebih menjimatkan, kelihatan kurang asap, manakala kuasanya pula, jika dibandingkan dengan diesel biasa, tidak banyak beza.

Bagi yang masih kurang mengetahui tentang diesel B10 dan pelaksanaannya di Malaysia, anda boleh membaca temu ramah kami dengan ketua penyelidik MPOB di sini, dan baca juga tentang pengalaman kami memandu trak pikap yang diisi dengan diesel B10, dari Sarawak ke Sabah sejauh lebih 1,000 km di sini.