SUV Segmen-C Hyundai Tucson telah pun berada dalam pasaran Malaysia dengan tiga varian iaitu versi petrol NA 2.0 MPi Elegance, petrol turbo 1.6 T-GDI dan juga turbodiesel 2.0 CRDi – kesemua model ini hanya di pacu roda hadapan. Hyundai Sime Darby Motors kini mengumumkan versi baharu dengan sistem pacuan semua roda, namun ia hanya hadir untuk model yang dijana enjin petrol NA menerusi model 2.0 MPi Premium 4WD.

Model ini masih dijana enjin sama seperti versi Elegance 2WD iaitu enjin 2.0 liter empat-silinder MPi “Nu” berkuasa 155 PS pada takat 6,200 rpm dan tork maksima 192 Nm pada takat 4,000 rpm digandingkan dengan kotak gear automatik enam-kelajuan. Pada situasi pemanduan biasa diatas jalan raya, kuasa dari enjin disalurkan hanya ke roda hadapan untuk mengekalkan penjimatan bahan api, namun jika ia berhadapan dengan permukaan yang sukar, tork akan disalurkan 40% ke gandar belakang mengikut situasi keadaan jalan.

Untuk meredah laluan off-road yang lebih lasak, Tucson 4WD ini turut diberikan sistem ‘Lock Mode’ yang membolehkan pemandu ‘mengunci’ sistem pacuan empat-roda ini dengan nisbah tork 50/50 secara manual menerusi sentuhan satu butang. Ini akan memberikan lebih kestabilan dan mengekalkan kelajuan rendah pada laluan lasak, dan ia turut dibantu dengan sistem Traction Control bagi memaksimakan cengkaman tayar ketika melalui selekoh.

Model Premium ini turut diberikan pelbagai penambahan ciri berbanding Elegance termasuk lampu hadapan LED berkembar dengan lampu membelok statik, sistem pendingin hawa automatik dua-zon, bumbung panaromik dan juga rak bumbung. Model ini juga turut diberikan tempat duduk belakang dengan fungsi lipatan nisbah 60:40 serta boleh ditolak kebelakang sama seperti pada model 1.6 Turbo dan juga 2.0 turbodiesel.

Hyundai Tucson 2.0 MPi 4WD Premium ini dijual pada harga RM159,888 berbanding model 2WD Elegance yang berharga RM126,188. Sebagai rujukan, model 1.6 Turbo GDi dijual pada harga RM145,688 dan 2.0 liter turbodiesel R CRDi dijual pada harga RM155,788. Kesemua harga yang dinyatakan adalah harga atas jalan tanpa insuran dan setiap pembelian akan diberikan waranti selama lima-tahun/300,000 km.

GALERI: Hyundai Tucson 1.6L T-GDI