Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan, kerajaan akan mengenal pasti langkah bersesuaian bagi mengurangkan impak kenaikan harga runcit petrol RON95 dan diesel jika meningkat melebihi RM2.50 seliter secara berterusan selama tiga bulan.

Katanya, berdasarkan trend kenaikan harga minyak mentah dunia sejak kebelakangan ini, langkah yang diambil akan memastikan rakyat tidak terbeban dan kadar inflasi terkawal dalam jangka masa sederhana dan panjang. Dalam masa yang sama, kerajaan prihatin dan memahami kesan kenaikan harga minyak di pasaran dunia yang kini telah mencecah lebih US$60 setong, laporan Bernama.

Kementerian Kewangan berkata pada masa ini, kerajaan melaksanakan langkah rasionalisasi subsidi produk petroleum mengikut trend kenaikan atau penurunan harga minyak mentah dunia di mana langkah tersebut telah berjaya mengurangkan ketirisan dan memastikan pemberian subsidi yang bersasar.

Di mana penetapan harga runcit RON95 dan diesel dilaksanakan dengan mengambil kira harga pasaran minyak mentah dunia dan kadar tukaran wang asing. Justeru, mekanisme penetapan adalah secara mingguan di mana purata perubahan kos produk petroleum minggu sebelumnya akan menentukan harga bagi minggu berikutnya.

“Sekiranya harga minyak mentah dunia naik maka harga runcit produk petroleum turut naik, sebaliknya harga runcit akan berkurang jika harga minyak mentah dunia turun,” menurut Kementerian Kewangan.