Porsche Panamera generasi terbaharu dalam versi wagon yang dikenali sebagai Panamera Sport Turismo mungkin akan berada dalam pasaran Malaysia tidak lama lagi setelah pembaca kami, Toby Cheng terserempak dengan kereta berkenaan yang dibawa di atas sebuah trak penunda.

Kereta berwarna Sapphire Blue berkenaan dikenalpasti dari varian tertinggi Turbo dan masih mengenakan nombor pendaftaran Jerman. Ia berkemungkinan besar milik pengedar tunggal rasmi Porsche di Malaysia iaitu Sime Darby Auto Performance (SDAP) yang akan digunakan sebagai unit latihan teknikal atau untuk dipamerkan di mana-mana acara. Oleh itu boleh dijangka juga SDAP akan melancarkan Panamera Sport Turismo ini di Malaysia dalam varian tertinggi tersebut.

Selain dari bentuk bahagian belakang yang sedikit berbeza dari versi ‘sedan’ empat pintu biasa, Sport Turismo turut diberikan tempat duduk belakang 2+1, iaitu tempat duduk individu pada kedua-dua sisi, manakala bahagian tengah turut boleh menempatkan penumpang jika perlu serta turut dilengkapi tali pinggang keledar. Model biasa, kabin belakang hanya boleh dinaiki oleh dua orang penumpang.

Ruang kargo Sport Turismo juga 20 liter lebih besar dari versi sedan, dan tempat duduk belakang boleh dilipat bagi memberikan ruang keseluruhan 1,390 liter dari jumlah 520 liter asal. Agaknya berapa harga kereta ini ketika ia dilancarkan nanti? Julai lalu versi sedannya iaitu Panamera Turbo telah pun dilancarkan di Malaysia dengan harga asas RM1.55 juta – ini mungkin boleh menjadi tanda aras untuk model wagon ini.

GALERI: Porsche Panamera Sport Turismo 2017

Tags: