Mengendalikan motosikal berkuasa tinggi mungkin lebih mudah apabila ia bergerak dan mempunyai kelajuan. Disebabkan itulah ada yang mengatakan, untuk meningkatkan kemampuan dalam pengendalian, kita perlu lebih banyak berlatih mengimbangkan motosikal sewaktu perlahan atau mungkin tidak bergerak langsung.

Antara keadaan perlahan yang boleh menyebabkan penunggang hilang kawalan kerana teknik yang tidak betul adalah sewaktu melakukan pusingan U. Dan sudah tentu, apabila terjatuh atau terkedek-kedek mengambil pusingan U, ia boleh jadi perkara yang memalukan dan menyebabkan kehampaan kerana motosikal ‘jatuh bodoh’.

Ini ada satu video yang kami jumpa di Youtube, menunjukkan cara mudah mengambil pusingan U, untuk motosikal jenis kembara, yang mana boleh dilihat semakin banyak mendapat peminat di negara kita. Biasanya juga, motosikal jenis ini penuh dengan barangan dan risiko untuk jatuh sewaktu perlahan akibat teknik yang tidak betul lebih tinggi.

Dalam video ini juga ia menunjukkan, sekiranya dilakukan dengan betul, anda tidak memerlukan ruang yang besar pun, dan pusingan U boleh dilakukan dengan pantas dan meyakinkan. Saksikan caranya, dan lakukan latihan supaya bila perlu nanti, tidaklah anda terkial-kial melakukan pusingan U.