Sejak Skim Keselamatan Sosial Bekerja Sendiri dilancarkan oleh Persatuan Keselamatan Sosial (SOCSO) 1 Jun tahun lalu, sejumlah 2,400 pemandu teksi, Grab dan Uber seluruh negara kini telah mendaftar untuk skim berkenaan, lapor Bernama.

Bagaimanapun, menurut Pengurus Besar di SOCSO bagi skim berkenaan, Ismail Abi Hashim menyatakan, jumlah itu terlalu kecil jika dibandingkan dengan 100,000 pemandu yang berdaftar dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

“Di Perak misalnya, terdapat 1,900 pemandu, tetapi cuma 309 pemandu yang menyertai skim berkenaan. Kami sedang mencuba untuk mendapatkan semua pemandu yang ada, termasuk pemandu Grab dan Uber, untuk menyertai skim ini kerana ia akan melindungi pencarum SOCSO itu sendiri dan tanggungan mereka.

“Untuk itu, kami sedang bekerjasama dengan SPAD, kerajaan negeri dan persatuan teksi seluruh negara untuk mempromosi kesedaran dalam kalangan mereka terhadap perkara ini sebagai satu langkah perlindungan,” ujar Ismail.

Beliau ditemui dalam satu majlis penyampaian dana SOCSO kepada seorang pemandu teksi, Mohamad Helmi Hashim, 46, yang terlibat dalam kemalangan pada 9 Disember tahun lalu. Sebelum ini turut dilaporkan bahawa pemandu-pemandu Grab/Uber perlu mempunyai insurans termasuk untuk penumpang selepas perkhidmatan itu dikuatkuasakan.