Setelah sekian lama menyembunyikannya, baru kini Rolls-Royce bersedia untuk mendedahkan projek terbaharu bagu SUV mereka, dikelani sebagai Rolls-Royce Cullinan. Nama yang diambil dari berlian Cullinan, jenama kenderaan mewah ini menyifatkan SUV baharu mereka sebagai “sebuah jentera dengan tujuan yang jelas”.

Luaran Cullinan dapat dilihat secara keseluruhan walau pun sebelum muncul dengan gambar siluet rasmi yang ditunjukkan di sini. Ternyata ia dipotretkan sebagai SUV mewah, dan telah diuji pada musim sejuk lalu dan juga di Nurburgring Nordschleife bagi pembangunan casis.

Imej rasmi yang disebarkan hanya menunjukkan SUV ini dari bahagian hadapan dan gambar terakhir yang ditunjukkan sewaktu di Nurburgring menampakkan ia dipadankan dengan bampar belakang produksi, walau pun lampu belakang dan kemungkinan besar bahagian belakangnya masih menggunakan elemen prototaip. Walau bagaimana pun, gambar terbaharu mengesahkan bentangan pintunya akan diproduksi.

Sebagai model Rolls-Royce yang serba moden, enjin V12 dari BMW dijangka akan dipadankan dengan SUV ini. Bukan itu sahaja, binaan aluminium yang kelihatan pada BMW X7 juga akan dijadikan asas bagi SUV baharu Rolls-Royce ini, bagi menampung pembangunan petrol pengecas-berkembar V12 dari BMW Group.