Pada tahun 1947, telah wujud kenderaan elektrik prototaip yang dinamakan sebagai Tama, dibangunkan oleh Tachikawa Aircraft Company. Ini adalah sebuah syarikat yang kemudiannya dikenali sebagai Prince Motors, dan menjadi sebahagian daripada Nissan.

Tama adalah sebuah kenderaan dua tempat duduk, yang dikuasakan oleh bateri dan kebanyakannya digunakan sebagai pengangkut barang kerana di hadapannya cuma ada dua tempat duduk, dan selebihnya adalah ruang kargo di belakang. Ia juga memainkan peranan penting waktu ketandusan minyak di Jepun selepas perang.

Motor elektrik 4.5 hp pada Tama mendapat kuasa daripada bateri lead acid 40 volt dan ia boleh memberi jarak pergerakan 65 km dan laju maksimum 35 km/j. Ia juga mempunyai bateri yang terletak di bahagian lantai, sekaligus dapat merendahkan titik graviti seperti EV masa kini.

Walaupun sudah berlaku di waktu dulu, Nissan cuba menunjukkan kembali bagaimana kereta elektrik terbaru mereka, Leaf juga dapat membantu cabaran masa kini. Leaf adalah sebuah kereta elektrik yang dikuasakan oleh motor elektrik 148 hp dan 320 Nm tork. Kuasa ini datang daripada bateri lithium ion 40 kWh yang boleh menawarkan jarak pergerakan 378 km.

Sudah tentu, kereta elektrik terbaru Nissan ini lebih moden, dan ia lebih kepada tugas untuk membawa penumpang, berbeza dengan Tama yang lebih kepada pengangkut dengan had muatan 454 kg. Antara teknologi lain yang ada pada Leaf adalah termasuk e-Pedal, ProPILOT dan pemanduan autonomous satu lorong. Ia dijangka tiba di Malaysia pada suku keempat tahun ini.

GALERI: Nissan Leaf di Singapura