Zhejiang Geely Holding Group sedang mempertimbang untuk menyenaraikan unit Volvo Cars dan sudah mendapatkan pandangan dan nasihat daripada Citigroup, Goldman Sachs dan Morgan Stanley terhadap penawaran umum (IPO) yang ingin dibuat bagi pengeluar kenderaan Sweden itu, lapor Bloomberg.

Menurut pihak-pihak yang arif tentang perkara ini, Geely dan Volvo telah berbincang dan meletakkan menilai syarikat Sweden itu antara $16 bilion hingga $30 bilion dalam bentuk jualan saham. Turut disentuh ialah penyenaraian dua kali di Sweden dan Hong Kong. Geely Automobile Holding ketika ini disenaraikan di Hong Kong.

Sumber kepada laporan itu yang tidak ingin dikenali berkata, saham Volvo itu mungkin akan mula dijual seawal musim luruh nanti; bagaimanapun keputusan akhir masih belum ditetapkan dan mungkin akan berlaku perubahan.

CEO Volvo Cars, Hakan Samuelsson berkata pada Mac lalu, jualan saham mungkin menjadi pilihan untuk dipertimbangkan oleh pemilik Geely, Li Shufu. Geely mengambilalih Volvo dari Ford pada 2010 dan telah mengubah arah tuju syarikat dan keadaan syarikat Sweden itu ke arah yang lebih baik sekaligus menjana keuntungan.

Geely kebelakangan ini mempunyai banyak perkembangan di dalam pasaran automotif. Tahun lalu, Geely mengambil alih pegangan besar di dalam Proton untuk menjadi rakan strategik pengeluar tempatan itu, serta turut menguasai Lotus. Terbaru, Geely juga menjadi pemegang saham terbesar di dalam Daimler, syarikat induk Mercedes-Benz, apabila mereka memiliki hampir 10% saham syarikat Jerman itu.