YouGov BrandIndex telah menyenaraikan 10 jenama di Malaysia yang paling dicari di Internet di antara 1 Mei 2017 hingga 30 April 2018. Di mana Mercedes-Benz menjadi jenama kereta yang paling dicari oleh pengguna Internet dengan memperoleh 43.7 mata dan menduduki tangga kedua dalam senarai bagi kategori ini.

Diikuti pula dengan BMW dengan catatan 43.2 mata dan menduduki tangga ketiga di belakang Mercedes-Benz. Dua lagi jenama kereta yang popular turut menduduki carta 10 jenama teratas yang paling dicari di Internet iaitu Honda (37.5 mata) di tangga ke-9 dan Toyota (36.0 mata) di tangga ke-10.

Bagi kategori ini, semestinya Facebook menjadi jenama yang paling dicari dengan mengungguli tangga pertama dalam carta bersama 51.7 mata. Lain-lain jenama yang turut menjadi perhatian termasuklah Lazada (tangga ke-4/41.9 mata), Maybank (tangga ke-5/41.1 mata), Whatsapp (tangga ke-6/40.9 mata), Apple (tangga ke-7/40.0 mata), dan Google tangga ke-8/38.1 mata).

Klik untuk besarkan

Kaji selidik ini turut menampilkan kategori bagi 10 jenama di Malaysia yang memiliki reputasi paling dipertingkatkan. Bagi jenama automotif, Proton mencatatkan kedudukan yang membanggakan iaitu di tangga ke-tiga dengan memperoleh 6.5 mata. Di belakangnya pula, Perodua menduduk tangga ke-lima dengan perolehan 5.4 mata dan Volkswagen pula berada di tangga ke-tujuh dengan 4.7 mata.

Lain-lain jenama (yang bukan berada dalam industri automotif) ialah Huawei di tangga pertama dengan 11.3 mata, diikuti dengan Mc’Donald (tangga kedua/6.6 mata), Instagram (tangga ke-empat/5.7 mata), Samsung (tangga ke-enam/5.3 mata), Watsons (tangga ke-lapan/4.6 mata), Alibaba (tangga ke-sembilan/4.4 mata) dan yang terakhir, Telekom Malaysia dengan 4.3 mata.

Untuk pengetahuan, YouGov adalah agensi kaji selidik pasaran bertaraf antarabangsa, malah merupakan perintis pada penyelidikan pasaran menerusi kaedah dalam talian. Bagi kajian ini, terdapat 1600 jenama dalam YouGov BrandIndex yang dinilai dengan menggunakan pemarkahan Reputasi, termasuk mengemukakan pertanyaan kepada responden bagi mendapatkan senarai 10 jenama teratas bagi setiap kategori yang dikaji. Selain 10 jenama yang paling dicari di Internet dan 10 jenama yang memiliki reputasi yang dipertingkatkan, kategori lain melibatkan 10 tempat kerja yang paling dibanggakan.