Sekali pandang, anda mungkin tidak akan perasan apa-apa persamaan antara perlumbaan Formula 1 dan pemanduan seharian anda. Memang, perjalanan ke tempat kerja tidaklah semenarik aksi di dalam litar, dengan kereta mencecah kelajuan melebihi 300 km/j. Tetapi, kalau diperhatikan lebih dekat, anda akan dapat melihat persamaannya.

Sama seperti ketika pelumba F1 memecut dan memperlahankan jentera sepanjang menuju garisan penamat, begitu jugalah situasi ketika anda tersangkut di dalam jalan yang sesak. Dan, jika pemandu F1 perlu masuk ke pit stop untuk memeriksa tayar, begitu juga dengan anda – walaupun hanya untuk berehat sejenak dan menikmati makanan ringan.

Walau apa pun, semua orang ingin tiba ke destinasi tepat pada masanya, tanpa sebarang masalah. Kerana, perkara terakhir yang anda inginkan ialah kerosakan pada kenderaan anda yang kemudiannya mengganggu seluruh urusan harian anda.

Di sinilah PETRONAS Fluid Technology Solutions memainkan peranannya. Barisan lengkap bahan api PETRONAS Primax, minyak pelincir PETRONAS Syntium dan PETRONAS Tutela telah direka untuk memberikan prestasi optimum, kecekapan dan pelindungan – jadi anda tahu anda boleh bergantung kepada kereta anda untuk bergerak ke mana sahaja yang diperlukan.

Tahap prestasi dan ketahanan yang boleh diperoleh dari produk-produk PETRONAS dapat dilihat dengan jelas melalui usahasama syarikat itu dengan pasukan Mercedes AMG PETRONAS Motorsport. Sejak kebangkiran era hibrid Formula 1 empat tahun lalu, kejuaraan sentiasa menjadi milik pasukan ini, mengukuhkan statusnya sebagai pasukan yang terus mengungguli ketika ini.

Tahun lalu, Lewis Hamilton menjadi satu-satunya pemandu yang menamatkan semua perlumbaan musim berkenaan dan memperoleh mata dari setiap satunya, membolehkannya merangkul gelaran juara dunia bagi kali ke-empat.

Malah, beliau masih mengekalkan rekod bagi mata penamat berturut-turut paling banyak, dengan kedudukan akhir tidak pernah lebih daripada tempat ke-sembilan antara perlumbaan Grand Prix Jepun 2016 hingga Grand Prix Sepanyol 2018 hujung minggu lalu (yang beliau menangi) – keseluruhannya 30 perlumbaan yang mengkagumkan.

Pencapaian cemerlang ini turut membuktikan kemampuan PETRONAS untuk membangunkan minyak pelincir dan bendalir enjin bertaraf dunia di dalam kemuncak perlumbaan jentera bermotor – satu formula juara yang sejati.

Memandangkan teknologi di dalam kenderaan yang ada hari ini banyak mewarisi pendekatan yang sama ada jentera Formula 1, sebagai contoh enjin turbocas dengan kapasiti yang lebih kecil serta sistem hibrid dan elektrik, ia tentunya memberikan kelebihan kepada anda.

PETRONAS Primax dan PETRONAS Syntium terbukti di dalam merangkul kejuaraan dunia. Apa kata anda cuba gunakannya untuk kereta anda hari ini.