Sewaktu pelancaran pusat 4S pertama yang dinaiktaraf di Shah Alam pagi tadi, CEO Proton Li Chungrong mendedahkan pengeluar kereta nasional ini akan melancarkan produk baharu setiap tahun selepas pengenalan SUV pertama mereka tahun ini.

Walau bagaimana pun, Li tidak mendedahkan perincian yang lebih spesifik mengenai model apakah yang bakal diperkenalkan itu, namun mengesahkan kesemua produk terbabit akan dipasang di kilang Proton di Tanjung Malim.

Ketika ditanya adakah produk baharu ini akan dibangunkan sendiri oleh Proton atau pun diadaptasikan dari model sedia ada Geely, Li berkata, “anda tahu, China ialah pemanduan sebelah kiri (pasaran); di sini pula pemanduan sebelah kanan. Ia bukan sekadar meletakkan roda stereng dari kiri ke kanan, ia perlu perubahan yang banyak. Ini sebablah SUV baharu pertama ini, kami mengambil masa selama 18 bulan (untuk membangunkannya), dan ia sangat rumit.”

Katanya lagi mengenai SUV Proton, jurutera dari kedua-dua pihak bekerja rapat dalam membangunkan model tersebut. “Kami memerlukan lebih daripada 1,000 jurutera Proton bekerjasama dengan jurutera Geely. Setiap bulan, lebih daripada 100 jurutera yang bekerja di Hangzhou, jadi ia (SUV) dapat dibangunkan secara bersama.”

Li turut ditanya mengenai model terkini Geely plug-in hybrid (PHEV) adakah ia bakal dilancarkan di Malaysia, katanya, “kami akan membawa kereta terkini dari China, kami mahukan teknologi terkini dan bukannya kereta lama (dijual) di China. Kami akan dapatkannya dalam masa yang sama. Malah beberapa PHEV yang baharu dilancarkan (di China), dan orang China sendiri masih belum mendapatkannya.”

Baru-baru ini, Geely Bo Rui GE telah diperkenalkan di China dengan menawarkan penjana kuasa plug-in hybrid (PHEV) dan mild hybrid (MHEV) yang dibangunkan secara kerjasama dengan Volvo. Lain-lain model Geely yang bakal diperkenalkan termasuklah SUV segmen-B dan juga MPV baharu. Adakah anda rasakan model ini bakal diperkenalkan di Malaysia?

GALERI: Geely Bo Rui GE