Kerajaan telah mengumumkan mulai 1 Julai 2018, garis panduan baharu bagi pemohonan yang melibatkan kenderaan klasik yag diimport ke negara ini akan dilaksanakan. Kenyataan yang diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi laman web rasminya, garis panduan ini dilihat telah meningkatkan keperluan usia kenderaan bagi lesen import (AP, atau approved permit) kereta klasik.

Buat masa ini, keperluan usia bagi kenderaan berkenaan adalah 25 tahun dan ke atas, tetapi ia telah ditingkatkan menjadi 35 tahun dan ke atas mulai bulan hadapan. Usia kenderaan tersebut adalah berdasarkan tahun pembuatannya, iaitu melibatkan kereta yang dibuat pada tahun 1983 dan sebelumnya.

Garis panduan yang sedia ada untuk AP kenderaan vintaj, yang menyatakan bahawa kenderaan yang dimaksudkan harus berusia 50 tahun ke atas, tetap tidak berubah. Memandangkan sebelum ini, kenderaan mesti disahkan sebagai klasik atau vintaj oleh badan yang diiktiraf dari negara pengeksport, untuk mengelakkan penipuan.

Peraturan baharu ini akan memberikan kesan terhadap pengimport dan pengumpul kereta klasik. Mesej-mesej dari pengimport telah bersebaran iaitu mengenai penambahan had usia ini, yang akan menghapuskan keseluruhan model ikonik JDM – untuk meletakkan 10 tahun tambahan ke dalam perspektif, contohnya Mazda MX-5 generasi pertama tidak layak untuk diimport menerusi AP kereta klasik dalam tempoh enam tahun akan datang.

29 Jun adalah tarikh terakhir bagi MITI menerima permohonan bagi garis panduan lama. Semakan ini walau bagaimana pun tidak memberikan impak terhadap AP terbuka.