Mulai tahun 2019, kesemua 12 kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT) selangor dijangka akan melaksanakan sistem ‘Smart Selangor Parking’ (SSP) yang membolehkan orang ramai membuat bayaran parkir dan kompaun kenderaan atas talian menerusi aplikasi telefon pintar, laporan Bernama.

Menurut Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) yang membangunkan sistem itu, Dr Fahmi Ngah, sebagai permulaan, SSP akan dilaksanakan di lima PBT iaitu Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Majlis Perbandaran Sepang (MPSp), Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) dan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) mulai 1 Julai ini.

Katanya sistem itu memudahkan pembayaran caj dan kompaun parkir dengan mudah tanpa perlu mencari ejen jualan kupon parkir seiring dengan hasrat kerajaan negeri mahu menjadikan Selangor sebuah negeri ‘Smart State’.

Mulai tahun depan, sistem parkir berkupon sebegini dapat dikurangkan penggunaannya

“Melalui sistem SSP, pengguna boleh tambah nilai ke dalam satu akaun atas talian menerusi aplikasi telefon pintar yang boleh digunakan untuk membayar caj letak kenderaan dan kompaun di petak letak kenderaan ‘on street’ di PBT terlibat. Pengguna boleh menambah kredit SSP mereka menggunakan kaedah perbankan atas talian seperti Maybank2u, CIMB Clicks, Ambank Online dan e-wallet ‘Boost’,” katanya.

Beliau turut berkata, SSDU dengan kerjasama Majlis Bandaraya Petaling Jaya menjalankan satu projek perintis bagi memastikan kelancaran operasi SSP terhadap pengguna dan PBT dari 1 Mei hingga 30 Jun ini di Dataran Sunway, PJU 5, Kota Damansara melibatkan 1,522 petak letak kenderaan ‘on-street’.

Katanya kadar caj letak kenderaan dan kompaun yang dikenakan menerusi SSP adalah mengikut kadar sedia ada yang digunapakai PBT yang menyertai pelaksanaan sistem ini.