Nama Curtiss Motorcycles mungkin kedengaran baru, tapi sebenarnya ia adalah syarikat yang dinamakan semula dan sebelum ini menggunakan nama Confederate Motorcycles. Demi berhadapan dengan arus kemodenan, syarikat itu telah memutuskan untuk beralih kepada pengeluaran motosikal elektrik, dan sebelum itu, mereka mengeluarkan model edisi terhad terakhir yang menggunakan enjin pembakaran dalaman, dinamakan sebagai Warhawk.

Sukar untuk mendefinisikan rekaan Warhawk, namun itulah yang sudah menjadi tanda unik jenama ini sejak motosikal pertamanya dikeluarkan. Rekaan mereka boleh dianggap sebagai satu seni kejuruteraan dan mengetengahkan kerja besi yang tersendiri.

Nadi penggerak motosikal ini adalah unit 2,163 cc V-twin yang dipadankan bersama transmisi lima kelajuan dan klac kering. Kuasa yang mampu dihasilkan pada roda belakang adalah sebanyak 150 hp pada 5,100 rpm dan 217 Nm tork pada 2,000 rpm.

Suspensi unik yang digunakan pada Warhawk dinamakan sebagai double wishbone parallelogram fork, dan di tengah terdapat satu monoshock keluaran Racetech yang boleh dilaras untuk pra beban mampatan. Bahagian belakang juga menggunakan unit monoshock, dan ia dipasang pada lengan ayun buatan aluminium.

Untuk bahagian brek, Warhawk dipasang dengan unit daripada Beringer, iaitu padanan cakera berkembar 230 mm serta angkup empat piston di hadapan, dan unit cakera tunggal 240 mm serta angkup dua piston di belakang. Rim pula adalah bersaiz 18 inci daripada BST, diperbuat daripada karbon dan ia dibalut dengan tayar 160/70 di depan dan 240/45 di belakang.

Warhawk sudah dibuka untuk tempahan melalui laman web mereka, dan harga jualannya adalah USD105,000 (RM425,000). Mereka yang berminat boleh meletakkan deposit cuma USD5,000 (RM20,237), dan motosikal dijangka dapat dihantar kepada pelanggan dalam masa dua hingga tiga bulan.