Ketua Polis Daerah Seremban ACP Thiew Hock Poh telah memaklumkan beberapa jalan utama di sekitar bandar tersebut akan ditutup pada 12 hingga 14 Julai ini, iaitu dari jam 7 pagi hingga 12 tengahari. Penutupan jalan tersebut bertujuan untuk sesi raptai dan perbarisan sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia Peringkat Kebangsaan 2018 di padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS).

Menurut laporan Bernama, jalan utama yang terlibat ialah Jalan Yam Tuan, Jalan Berhala (Kuil), Jalan Stesen (Lorong Sebelah), Jalan Datuk Sheikh Ahmad, Jalan Lim Kee Siong, Jalan Datuk Hamzah dan Lorong Khalsa.

Sepanjang penutupan itu, pengguna jalan raya yang ingin memasuki bandar Seremban pada tarikh tersebut dinasihatkan menggunakan laluan alternatif iaitu Jalan Tuanku Antah, Jalan Sungai Ujong, Jalan Datuk Bandar Tunggal, Jalan Tun Dr Ismail, Jalan Tunku Hassan, Jalan Datuk Malek, Jalan Leftenan Adnan, Jalan Kebun Bunga, Jalan Haji Said dan Jalan Zaaba.

Manakala pilihan alternatif bagi jalan pinggiran Bandar Seremban adalah seperti Jalan Lingkaran Tengah, Jalan Seremban-Tampin, Jalan Seremban-Kuala Pilah, Jalan Pantai-Jelebu dan Jalan Rasah.

Bagi pengguna jalan raya yang dari arah Jelebu, Kuala Pilah, Rembau, Tampin, Melaka dan bertujuan untuk menghala ke Kuala Lumpur atau ke utara boleh menggunakan laluan alternatif di Lebuhraya LEKAS atau Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS).

Selain itu, pengguna jalan raya dari arah Nilai, Mantin, Sepang, Kajang dan Kuala Lumpur untuk menuju ke arah Melaka atau ke selatan boleh menggunakan kedua-dua lebuh raya berkenaan.