Kerajaan menyatakan bahawa kutipan tol akan diteruskan ketika ini kerajaan tidak berhasrat untuk menyerap kesan kewangan sekiranya kutipan tol dimansuhkan, lapor The Sun.

Di dalam manifesto PRU14 lalu, Pakatan Harapan (PH) menyatakan akan memansuhkan tol lebuhraya secara berperingkat. Oleh kerana ia akan membuatkan kerajaan menanggung kos sehingga RM400 bilion sekiranya pemansuhan itu dilakukan, menteri Kerja Raya, baru Bian memaklumkan bahawa kerajaan PH menangguh sementara langkah itu sehingga satu masa yang akan dimaklumkan nanti – bergantung kepada kedudukan kewangan semasa negara.

“Selepas mempertimbangkan faktor ini, kerajaan bersetuju untuk menangguh cadangan pemansuhan tol sehingga keadaan ekonomi kembali stabil dan mengizinkan. Kerajaan bagaimanapun akan mengkaji pilihan yang lebih praktikal untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat,” jelas beliau di Dewan Rakyat.

Bulan lalu, CEO KWSP, Datuk Shahril Ridza Ridzuan telah memaklumkan, kutipan tol di lebuhraya tidak boleh dimansuhkan dalam tempoh 100 hari memandangkan kerajaan mempunyai keutamaan perbelanjaan kewangan yang lebih penting, yang perlu didahulukan ketika ini. Proses itu juga rumit, kerana melibatkan beberapa pihak berkepentingan.

“Saya fikir kerajaan juga mahu berlaku adil kerana penghapusan tol dan pampasan kepada pemegang konsesi akan memindahkan beban kepada pembayar cukai dan saya rasa (berlaku adil) adalah keutamaan kerajaan,” katanya sebelum ini.