Mercedes-AMG telah mempertontonkan model konsep Project One di Frankfurt Motor Show tahun lalu. Selepas setahun berlalu dan Affalterbach masih bekerja keras untuk membawakan hypercar yang berenjinkan jentera Formula One untuk ke pasaran, namun sebelum ini memilih menyebarkan spyshot rasminya terlebih dahulu.

Syarikat ini berkata telah menghabiskan ratusan jam untuk mendapatkan penjana kuasa hibrid spesifikasi perlumbaan untuk membuatnya mampu dipacu di jalan raya, malah telah stimulasi di trek yang paling sukar dalam dunia bagi dynos bahagian High Performance Powertrains (HPP) di Brixworth – syarikat yang sama yang membina enjin yang memenangi kejuaraan pasukan F1.

Sejak itu, unit kuasa telah dipasang pada prototaip pertama, di mana ia kini diuji di “litar ujian rahsia” di England (nampak macam di Millbrook Proving Ground). Jentera ini dilihat tanpa lampu dan beberapa elemen – terutamanya “bargeboards” di belakang roda hadapan – tetapi masih kelihatan slung bodywork yang rendah dengan corong udara hadapan yang besar dan dorsal fin gaya-LMP seperti yang pernah ditunjukkan pada model konsep yang dipamerkan.

Angka dan faktanya masih kekal rahsia buat masa ini, namun apa yang kami tahu, di bawah hudnya terletak enjin 1.6 liter pengecas turbo dan suntikan-terus V6 yang diambil dari jentera F1 (dalam perkara ini, ia adalah F1 W07 Hybrid 2016 yang memberikan Nico Rosberg memenangi juara dunia) dengan gegelung injap pneumatic yang boleh mencecah sehingga 11,000 rpm.

Apabila ia dibuat untuk kegunaan di jalan raya, hadnya telah direndahkan berbanding 15,000 rpm bagi jentera perlumbaan, untuk memanjangkan jangka hayat enjin dan membolehkan ia menggunakan bahan api komersil RON 98. Juga elemen dari jentera F1 ialah pengecas turbo yang menempatkan turbin dan pemampat pada hujung bertentangan enjin, disambungkan pada aci, dan ini membolehkan udara termampat menjadi sejuk kerana ia dipisahkan dari ekzos panas.

Ia dipasang ke enjin dengan dua unit motor elektrik. MGU-H (untuk kepanasan), yang mampu menghasilkan sekitar 90 kW (120 hp), memecahkan tenaga dari ekzos untuk memacu pemampat, bagu mengurangkan turbo lag – Mercedes-AMG mendakwa enjin ini memiliki respon yag lebih baik berbanding naturally-aspirated V8.

Motor kedua pula, MGU-K (untuk kinetik), yang disambungkan pada crankshaft dan memulihkan sehingga 80& tenaga kinetik jentera semasa membrek. Apabila berlaku, ia menghantar 120 kW (160 hp) kuasa ekstra, melonjakkan lagi output do roda belakang melebihi 670 hp – dipacukan menerusi kotak gear manual automatik laman-kelajuan baharu. Kecekapan terma enjin mampu melebihi 40% berbanding rekod pengeluaran yang ditetapkan oleh Toyota Prius terbaharu.

Bukan itu sahaja, sepasang lagi motor elektrik 120 kW ditempatkan di hadapan bayi menyalurkan pacuan semua-roda dan penvektoran tork pada gandar hadapan. Secara keseluruhan, angka kuasa mampu mencecah lebih 1,000 hp, berkeupayaan memacu Project One dari sifar ke 200 km/j di bawah enam saat dan kelajuan tertinggi melebihi 350 km/j.

Selain dari sangat berkuasa, kereta ini juga mampu dipandu dengan mod elektrik sepenuhnya pada jarak 25 km menggunakan motor-motor pada gandar hadapan, motor MGU-K dan juga suapan kuasa dari pek bateri lithium-ion yang terletak dibelakang roda hadapan. Bateri berkenaan menggunakan sel yang sama serta diletakkan pada posisi serupa seperti konfigurasi pada kereta F1 sebenar, tetapi ia dibina lebih besar bagi memberikan kuasa yang lebih untuk digunakan di jalan raya biasa.

Secara keseluruhan, sistem elektrikal pada Project One masih lagi menggunakan sistem tradisional 12-volt, tetapi unit janakuasa hibridnya beroperasi dengan 800 volt berbanding hanya 400 volt pada kenderaan hibrid biasa.

Bukan sahaja unit janakuasa diambil dari F1, malah kerangka Project One ini turut menerapkan kejuruteraan dari mesin perlumbaan berkenaan. Jentera ini menampilkan kerangka monocoque yang dibina dari gentian karbon yang menampung enjin dan transmisi. Suspensi multilink kereta ini pula menampilkan penyerap hentak yang dipasang secara melintang bagi mengurangkan olengan pada kadar paling sedikit walaupun semasa pertukaran haluan secara drastik, serta mengelakkan ketidakselesaan semasa situasi berkenaan. Brek karbon seramik juga dilengkapkan sebagai ciri standard.

Bagi melengkapkan jentera ini, ia diberikan rim aloi forged pelbagai jejari dengan penutup sisi gentian karbon bersaiz 19-inci di hadapan (dengan tayar 285/35) dan 20-inci di belakang (dengan tayar 335/20), di mana kesemuanya dibaluti tayar Michelin Pilot Sport Cup 2 yang direka khas hanya untuk Project One ini.

Dengan keseluruhan prestasi ini, boss besar AMG Tobias Moers berkata, “adalah munasabah untuk membuat spekulasi” bahawa syarikat mampu mensasarkan rekod pusingan, tidak seperti cabaran yang dicipta oleh Porsche dengan catatan 5 minit 19.6 saat bersama jentera 919 Hybrid Evo. Ini kerana ia mensasarkan mampu mencapai rekod seperti Porsche 911 GT2 RS dengan catatan 6 minit 47 saat.

Model produksi dijangka akan dikeluarkan sebanyak 275 unit – dan desas-desus menyatakan ia bakal dijual pada harga (RM10.9 juta) dan dilaporkan kesemuanya telah habis dijual.