Sebagai tambahan kepada kempen keselamatan jalan raya lain yang telah diadakan, Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) Sdn Bhd telah melancarkan satu lagi program yang dinamakan sebagai “Kesedaran Persediaan Penunggangan (KPP) untuk orang ramai.

Program yang diadakan dengan kerjasama Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR) dan Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter Malaysia (MMSDA) ini bertujuan meningkatkan lagi kesedaran orang ramai terhadap kepentingan aspek keselamatan atas jalan raya.

Melaluinya, setiap pembeli motosikal Yamaha di wakil pengedar mereka akan menerima satu buku panduan yang disediakan sendiri oleh HLYM dan JKJR. Selain daripada itu, video khas yang dibuat juga akan dipasang di kedai pengedar dan taklimat pendek akan diberi semasa serahan motosikal.

“Berdasarkan pemerhatian, kami mendapati banyak pemilik motosikal baru masih kurang sedar dengan keperluan keselamatan asas apabila berada atas jalan raya. Kami harap dengan adanya program ini, kami dapat mendidik mereka dengan informasi yang betul supaya dapat menjadi contoh yang baik kepada pengguna jalan raya yang lain,” kata pengarah urusan HLYM, Datuk Jim Khor.

Antara pengisian yang terdapat dalam buku tersebut adalah tentang peralatan keselamatan ketika menunggang, pemeriksaan sebelum menunggang, diagnosis awal motosikal, undang-undang jalan raya keselamatan yang berkaitan serta tips menunggang ketika hujan.