Kia Sportage facelift sedang dipertontonkan di Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS 2018), bagi varian 2.0D GT-Line, di mana ia merupakan salah satu daripada dua varian yang ditawarkan bagi SUV lima-tempat duduk ini, selain 2.0 EX. Kedua-duanya dijual untuk pasaran tempatan, dengan varian 2.0 GT-Line berharga RM149,888 atas jalan tanpa insurans, dan 2.0 EX pula RM126,888.

Dengan peningkatan ini, bahagian hadapan Sportage menerima bampar baharu selain lampu utama LED dengan lampu nyalaan siang LED sama seperti Cerato dan Ceed. Apron bawah juga direka semula dengan kepingan kemasan krom baharu yang diletakkan berhampiran lampu kabus menghala ke pemegang plat nombor.

Di bahagian belakang, lampu undur dan reflektor kini ditempatkan di atas salah satunya dengan bampar yang dibentuk semula, dipadankan bersama kemasan ekzos krom. GT-Line turut mendapat lampu belakang kombinasi jenis LED bersama elemen lain termasuk rekaan gril yang unik, lampu kabus hadapan LED “ice cube” dan roda aloi 19-inci.

Menjengah bahagian dalamnya pula, ia ditampilkan dengan roda stereng baharu dengan jenis leper di bawah. Ciri lain termasuk kawalan suhu dwi-zon dengan corong belakang, pedal penukar gear, pedal aloi, tailgate berkuasa, kemasukan tanpa kunci dan butang penghidup enjin, tempat duduk berkuasa lapan-hala (hanya untuk pemandu bagi EX) dan sistem infotainmen skrin sesentuh tujuh-inci.

Selain itu, ciri lain yang spesifik untuk GT ialah pengecas telefon tanpa wayar Qi, paparan instrumen pelbagai-inci 4.2-inci (3.5-inci pada EX) dan upholstery kulit dwi-tona berbanding material fabrik bagi EX.

Untuk keselamatan dan bantuan pemandu, Sportage menawarkan enam beg udara, Blind-Spot Collision Warning (BCW), Rear Cross-Traffic Collision Warning (RCCW), Parking Distance Warning-Forward (PDW-F) dan Vehicle Stability Management (VSM).

Di bawah bonetnya, Sportage GT-Line dikuasakan oleh enjin 2.0 liter R CRDi empat-silinder dengan 185 PS pada 4,000 rpm dan tork 400 Nm dari 1,750 hingga 2,750 rpm. Turut dipadankan dengan kotak gear automatik lapan-kelajuan, menggantikan unit enam-kelajuan sebelum ini.

Bagi yang mahukan enjin petrol bagi EX, ia dijanakan dengan 2.0 liter Nu MPI empat-silinder dengan padanan transmisi automatik enam-kelajuan. Angka kuasa bagi penjana petrol ini kekal sama, pada 155 PS pada 6,200 rpm dan tork 192 Nm pada 4,000 rpm.