Harga model kereta baharu lambat diluluskan – MAA

Harga model kereta baharu lambat diluluskan – MAA

Kebelakangan ini, syarikat pengeluar kereta tidak dapat mengumumkan harga rasmi bagi beberapa model baharu disebabkan kelewatan badan yang ditubuhkan kerajaan untuk meluluskan cadangan harganya.

Menurut Presiden Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad, kebanyakan syarikat dan pengedar kenderaan masih tidak mempamerkan harga kenderaan yang ingin dilancarkan adalah disebabkan menunggu kelulusan dari kerajaan.

Ini termasuklah Proton X70 dan Honda HR-V RS yang sehingga kini masih belum memperoleh kelulusan harga oleh badan yang dianggotai kementerian dan agensi kerajaan seperti Kementerian Kewangan (MOF), Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), Kastam DiRaja Malaysia dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Kelulusan dari kementerian agak perlahan sedikit dan ini adalah fakta. Antara faktornya disebabkan peralihan kerajaan serta pengenalan peraturan baharu. Dulu, MOF sendiri boleh luluskan, tetapi sekarang banyak proses membabitkan kerajaan seperti perlu melalui MITI, MOF, Jabatan Kastam dan JPJ.

“Justeru, banyak kereta yang hendak dilancarkan belum dapat kelulusan harga daripada kerajaan berhubung pelarasan dana industri,” katanya kepada Berita Harian baru-baru ini.

Harga model kereta baharu lambat diluluskan – MAA

Bagaimanapun, Aishah berkata, penetapan harga kenderaan masih ditentukan oleh pengeluar kenderaan mengikut kesesuaian produk mereka.

“Jika hendak jual mahal pun boleh, tetapi keadaan pasaran yang menentukan harga paling sesuai. Sebab itu pengguna akan terus melihat saingan dari syarikat automotif untuk mendapatkan produk yang menepati kemahuan mereka. Dalam pada itu, pakar industri dan pemerhati pasaran skeptikal terhadap kelulusan harga kereta baharu yang tertangguh, dan percaya industri itu mungkin akan menghadapi masalah pada masa akan datang.

“Sumber industri berkata, industri automotif perlu mengamalkan pasaran terbuka dengan membenarkan lebih banyak saingan di samping menawarkan peluang sama rata. Masih terdapat elemen perlindungan di pasaran automotif tempatan untuk kelebihan peserta industri tertentu. Kita perlu membenarkan lebih banyak saingan supaya pengguna diberi pilihan harga kereta yang lebih baik,” tambahnya lagi.

Selain itu, menurut beliau, elemen persaingan antara pengeluar kereta dan pesaingnya mungkin mempunyai peranan dalam penangguhan harga kereta baharu.

“Pengeluar kereta selalunya lebih suka mengumumkan harga produk baharu mereka selepas pesaing mendedahkan harga produk baharu mereka. Justeru, mereka boleh bersaing dari segi ciri fungsi yang ditawarkan serta harga,” katanya sambil menambah terdapat juga elemen ketidaktentuan berhubung mekanisme cukai dan insentif khas yang diberikan, khususnya kenderaan cekap tenaga (EEV), model import sepenuhnya (CBU) dan model pemasangan tempatan (CKD).

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required