Toyota Mega Web adalah satu pusat yang dibina oleh Toyota sendiri yang disifatkan sebagai ‘Taman Tema Automotif’, disajikan dengan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan dunia permotoran. Semasa kunjungan kami ke Tokyo Auto Salon 2019 baru-baru ini, kami turut mengambil kesempatan untuk berkunjung kesini.

Secara amnya, Toyota Mega Web mempunyai tiga bahagian utama iaitu Toyota City Showcase, Ride Studio dan History Garage. Disebabkan kaki saya sendiri telah diseksa oleh 11 dewan besar di Tokyo Auto Salon selama tiga hari, lawatan ke Toyota Mega Web ini hanya saya tumpukan kepada subjek yang paling saya minat iaitu History Garage.

Toyota Mega Web ini dibina di pulau buatan di Tokyo Bay. Bertolak dari stesen Tokyo menaiki tren, anda bakal merentasi jambatan besar dari daratan ke pulau berkenaan yang dikenali sebagai Rainbow Bridge, yang juga sebahagian dari lebuhraya Wangan. Dari stesen Tokyo teleport, berjalan kaki ke Mega Web memerlukan anda menempuhi DiverCity Tokyo Plaza, iaitu tempat dimana terletaknya figura robot Gundam dengan skala 1:1.

Tiba dipintu masuk History Garage, kami terlebih dahulu disambut oleh Toyota Publica generasi pertama UP10 tahun 1965 dari versi convertible. Kalau anda nak tahu, dari abjad ‘P’ pada kod casis UP10 Publica ini menunjukkan ia adalah moyang kepada Toyota Starlet (KP47, KP60/61, EP70/71, EP80/82 dan EP91), dan juga Toyota Yaris/Vitz (XP10, XP90, dan XP130).

Selepas melepasi pintu utama, anda akan terasa seolah-olah berada di Tokyo pada era 60’an, bukan sahaja kerana kereta-kereta yang dipamerkan, malah dengan props seperti replika bangunan-bangunan dan papan tanda lama, serta ‘gajet-gajet’ pada era tersebut seperti kamera, permainan-permainan tin dan juga set model kit, juga kelengkapan elektrik seperti kipas KDK.

Ruang ini tidak diisi dengan model-model Toyota semata-mata, tetapi juga turut menampilkan jenama-jenama Jepun lain, serta model-model dari Amerika dan Eropah. Pada saya, orang-orang yang bertanggungjawab menghasilkan ruang pameran ini bukan sahaja mahu ‘bercerita’ berkenaan industri automotif ketika itu, tetapi dengan sudut lebih luas bagi menggambarkan bagaimana seluruh dunia menghadapi cabaran selepas perang dunia kedua.

Kereta pertama yang dipamerkan sebaik sahaja memasuki ruang pameran adalah Subaru 360 dan Mazda Carol. Kedua-dua kereta ini sebenarnya antara Kei-car terawal yang dihasilkan di Jepun. Segmen Kei-Car ini sebenarnya telah diwujudkan kerajaan Jepun pada tahun 1949. Dari tahun tersebut sehingga 1998, undang-undangnya telah dirombak berberapa kali – dari saiz asal maksimum panjang 2.8 meter dan lebar 1 meter (ya, 1 meter seperti saiz pembaris kuning yang digunakan di sekolah!) sehingga 3.4 meter panjang dan 1.48 meter lebar.

Kapasiti enjin juga meningkat dari hanya 150 cc pada 1949 (enjin dua-lejang hanya 100 cc) sehingga 660 cc pada 1998. Setiap kereta yang berjaya direka menepati spesifikasi Kei-Car ini bukan sahaja lebih murah, malah pembeli turut akan menerima potongan cukai dan insuran.

Tujuan kerajaan Jepun mewujudkan segmen ini antaranya adalah untuk menggalakkan pengeluar menghasilkan kereta mampu milik untuk rakyat lebih-lebih lagi dalam suasana selepas perang dunia, kerana dengan kereta tentunya ekonomi dapat dipacu dengan lebih laju kerana orang ramai dapat bergerak dengan lebih cepat.

Subaru 360 adalah kereta pertama keluaran Subaru dan ia diproduksi dari tahun 1958 sehingga 1971 dengan saiz panjang hanya 2.99 meter dan lebar 1.3 meter. Bukan bentuknya sahaja nampak seperti VW Beetle, kereta ini juga menempatkan enjin di bahagian belakang. Seperti namanya, Subaru kecil ini dijana enjin 360cc dua-lejang dengan hanya dua silinder, serta menggunakan sistem penyejukkan udara.

Beralih ke Mazda Carol pula, ia adalah kereta pertama Mazda yang mampu memuatkan empat-orang di dalamnya, diproduksi dari 1962 hingga 1970. Kereta ini mempunyai dimensi yang hampir sama dengan Subaru 360, dijana enjin empat-silinder OHV 358 cc, berkuasa hanya 18 PS. Ia menggunakan sistem penyejuk cecair, dan enjinnya juga diletakkan di bahagian belakang.

Selepas itu, anda akan disajikan dengan kereta bersaiz normal Toyopet Corona RT21 1961 iaitu generasi kedua Corona, dan kemudian dua buah sedan bersaiz besar Toyopet Crown RS41 1963 (Crown generasi kedua) dan Toyota Crown MS51 1969 (generasi ketiga) yang menunjukkan Jepun sudah mampu untuk membina kereta sedemikian ketika itu.

Sebuah trak pikap Datsun Truck 1000 G222 yang dibina pada tahun 1960 juga dipamerkan. Trak pikap ini dibina berasaskan sedan Datsun 1000 210 yang telah menjadi juara dalam kelasnya pada Rali Australia tahun 1958.

Dihujung sudut pertama, sebuah Cadillac Series 62 1959 diletakkan yang kelihatan seperti seekor rasaksa dikalangan kereta-kereta lain terutamanya Fiat 500 yang berada disebelahnya. Mungkin lima hingga enam buah Fiat ‘kerang’ berkenaan baru sama besar dengan sebuah Cadillac ini?

Ini juga gambaran sebenar situasi pada zaman tersebut – Amerika sebuah negara yang begitu besar dan tidak kisah dengan saiz jalan yang luas, juga kaya dengan hasil petroleum membolehkan mereka menghasilkan kereta yang berat bersama enjin yang sama besar dengan enjin lori, sementara Jepun dan Eropah masih lagi dalam pemulihan selepas perang dunia kedua dan menghasilkan kereta-kereta yang lebih efisien.

Buat pertama kali juga, saya berpeluang melihat dihadapan mata sebuah BMW Issetta 300 1960, kereta yang hanya saya ketahui menerusi rancangan-rancangan restorasi di televisyen sebelum ini. Isetta adalah salah satu ‘bubble car‘ yang dibuat oleh pelbagai pengeluar ketika era ini.

Seperti juga Kei-Car, bubble car dihasilkan bagi membolehkan masyarakat mempunyai pengangkutan persendirian yang murah, jimat petrol terutamanya pada negara-negara yang sedang pemulihan selepas perang, dalam masa yang sama lebih selamat dari motosikal.

BMW Isetta ini sebenarnya direka lebih kecil dari Subaru 360 dan Mazda Carol tadi dan ia hanya boleh dinaikki oleh dua orang, manakala pintunya pula terletak pada bahagian muka hadapan. Kereta ini pada asalnya adalah model rekaan pengeluar Itali, Iso, tetapi BMW telah menerima lesen bagi memproduksinya.

Berbanding model asal, Isetta buatan Jerman ini diberikan enjin BMW sebenar iaitu enjin satu silinder 300 cc yang mampu menghasilkan 13 hp dan tork maksima 18.4 Nm. Dengan berat hanya sekitar 500 kg, BMW Isetta ini mampu mencapai kelajuan maksima 85 km/j.

Selain BMW Issetta, History Garage turut mempunyai sebuah lagi bubble car buatan Jerman iaitu Messerschmitt KR175 1954. Model ini sebenarnya lebih menyerupai motosikal di mana ia dikawal menggunakan hendal, manakala penumpang perlu duduk di belakang pemandu. Pintu? Bahagian atas termasuk kanopi perlu dibuka seperti peti harta karun untuk masuk kedalam.

KR175 ini dijana oleh enjin silinder tunggal dua-lejang 173 cc dengan sistem penyejukkan udara. Enjin diletakkan dibelakang pemandu, digandingkan dengan kotak gear empat-kelajuan dengan konfigurasi seakan skuter. Oh ya, ‘kereta’ ini juga sebenarnya hanya mempunyai tiga tayar.

Setelah habis menyelurusuri jalan di ‘Tokyo era 60’an’ ini, anda akan akan masuk pula pada satu ruangan seakan ruang pameran muzium yang menempatkan kereta-kereta berprestasi Jepun dari era 60’an hingga 80’an. Ia dimulakan dengan model istimewa Nissan Fairlady Z S30Z 432 yang menggunakan enjin S20 sama seperti Nissan Skyline GT-R KPGC10 ‘Hakosuka’.

Kemudian disebelah kiri anda akan bertemu dengan ‘Japanese Mustang‘ Toyota Celica Liftback 1600 GT TA27 1974 bersama Toyota Sprinter Trueno TE27 1973 yang kedua-dua dijana enjin 2T-G 1.6L Twin Cam dengan sepasang karburator perlumbaan. Dibaris yang sama, turut ditempatkan Toyota Corolla Levin AE86 1983 dan juga Toyota Soarer MZ11 1981 dijana enjin 5M-GEU 2.8 liter DOHC enam-silinder sebaris.

Manakala di sebelah kanan, anda akan melihat roadster kecil Toyota Sports 800 UP15 ‘Yotahachi’ yang dijana enjin boxer dua-silinder dengan sistem penyejukkan udara, memacu roda belakang. Dua lagi jentera lagenda terletak Sports 800 ini, iaitu model asli Nissan Skyline GT-R KPGC10 dan juga moyang kepada Honda S2000 iaitu Honda S800.

‘Lexus LF-A era 60’an’ iaitu Toyota 2000 GT juga boleh anda jumpa di sini, diletakkan pada kedudukan istimewa. Berbanding kereta sport lain, 2000 GT nyata nampak lebih premium dan kereta ini sebenarnya mempunyai taraf yang saya rasa setanding atau lebih tinggi dari kereta sport buatan British atau Itali pada zaman tersebut.

Selain dari kereta-kereta sebenar ini, History Garage turut menyediakan satu koridor yang penuh dengan model-model skala kecil dan buku-buku berkenaan pelbagai kereta-kereta klasik dari seluruh dunia. Malah sebenarnya, ada juga ruang pameran outdoor yang menempatkan Ferrari Dino dan juga Chevrolet Corvette Stingray ‘split window‘ 1963.

Kesemua ini sebenarnya berada ditingkat kedua, dan ada lagi ruang pameran tambahan ditingkat satu. Pada ruang outdoor tingkat bawah yang direka seakan taman, anda boleh lihat depan mata Delorean DMC 12 yang popular dalam trilogi filem Back to the Future. Di taman ini juga ada dipamerkan Jaguar E-Type, Porsche 356 dan Lotus Elan S4.

Masuk ke ruang pameran indoor pula, anda akan disajikan dengan jentera-jentera rali Toyota era 80’an dan 90’an. Antaranya adalah Toyota Corolla WRC 1997, Toyota Celica GT4 ST165 1990 dan juga jentera Group B Toyota Celica Twin Cam Turbo TA64 1985. Ruangan ini turut mempamerkan jentera Group B yang tidak sempat untuk berlumba (setelah Group B diharamkan pada tahun 1987) iaitu Toyota 222D dibina berasaskan Toyota MR2 AW11.

Turut menjadi perhatian adalah Toyota Celica ST185 WRC Group A yang menjuarai Safari Rally 1995, dipandu pelumba Jepun Yoshio Fujimoto. Kereta ini dalam keadaan asalnya selepas mengharungi ‘rali paling lasak di dunia’ itu tanpa diperbaiki atau direstorasi, membolehkan anda melihat setiap kemik dan ‘battle scar‘ ketika kereta itu bertarung dan menjuarai perlumbaan tersebut.

Untuk pengetahuan anda juga, kereta-kereta yang dipamerkan di History Garage kebanyakkannya direstorasi sendiri oleh mereka di garaj yang terletak ditingkat bawah ini. Apa yang menarik, anda boleh melihat kerja-kerja restorasi itu dilakukan menerusi tingkap besar yang disediakan. Ketika kunjungan kami ini, dua buah kereta sedang dibaik pulih iaitu Nissan Skyline GT-R R32 dan juga Toyota Corona Hardtop RT50.

Sebelum beredar, History Garage turut menyediakan cafe untuk anda melepak seketika, dan juga kedai cenderamata yang menjual pelbagai barangan dan juga model-model kereta skala kecil yang akan menggoyahkan iman, serta bakal mengoyakkan poket sekiranya mengikut nafsu!