Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mahu mengemukakan cadangan untuk mewujudkan laluan khas bagi pengguna motosikal. Ia adalah bagi mengurangkan risiko kemalangan jalan raya di kalangan pengguna kenderaan terbabit.

Menurut pengerusinya Datul Suret Singh, disebabkan cadangan laluan khas itu terletak bawah bidang kuasa Kementerian Kerja Raya, Miros akan berbincang lebih lanjut dengan kementerian tersebut serta Kementerian Pengangkutan.

Dalam masa yang sama, langkah itu perlu disokong dengan penguatkuasaan yang efektif bagi mengelak penyalahgunaan laluan oleh kenderaan lain, laporan Bernama.

Katanya, Miros juga akan mengadakan perbincangan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan dan Polis Diraja Malaysia bagi memperkukuh aspek pengkuatkuasaan di jalan raya.

“Kerjasama rapat dengan semua pihak berkaitan amat diperlukan dalam memastikan jalan raya di negara ini adalah selamat dan selesa untuk pengguna,” katanya.

Sebelum ini, beliau melakukan kunjungan hormat ke atas Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Mohd Khairul Adib Abd Rahman di kementerian berkenaan. Dalam pertemuan terbabit, Suret berkata mereka turut membincangkan soal keselamatan memandangkan banyak kematian dicatatkan akibat kemalangan di jalan raya.

Beliau berpendapat dalam soal keselamatan di jalan raya, kaedah penyampaian mesej atau nasihat haruslah jelas dan sesuai kerana usaha kerajaan dalam soal memantapkan keselamatan jalan raya adalah demi kepentingan rakyat.

“Kita mahu menyelamatkan nyawa orang awam jadi seharusnya ia melibatkan sokongan dan peranan semua pihak dalam apa sahaja usaha untuk mewujudkan jalan raya yang selesa dan selamat,” katanya.