Sebelum ini, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengesahkan akan mengadakan pertemuan dengan Polis DiRaja Malaysia berhubung cadangan memansuhkan diskaun saman trafik. Walau bagaimana pun, menurut PDRM pula, pihaknya belum membuat sebarang keputusan mengenai isu pemansuhan diskaun tersebut dan perlu memperoleh butiran terperinci daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, PDRM adalah berada di bawah kementerian berkenaan dan bukannya Kementerian Pengangkutan, laporan Bernama.

“Kita (PDRM) perlu mendapatkan butiran lengkap terlebih dulu dan mungkin menyelaraskannya dengan KDN sebelum memberikan sebarang kata putus mengenai perkara itu. Namun, kita sememangnya sudah mengumumkan tidak akan memberi diskaun kepada pesalah trafik sepanjang musim perayaan ini. Kita tidak boleh bertolak ansur dalam usaha menurunkan kadar kemalangan,” katanya baru-baru ini.

Ujarnya lagi, sebarang pemberian diskaun oleh cawangan atau IPK polis bukan dibuat sewenang-sewenangnya namun perlu mendapat persetujuan daripada Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Azisman Alias.

“Kita tidak pernah melaksanakan pemberian diskaun kepada pesalah trafik dalam tempoh masa sama namun ia dilakukan menerusi sesuatu program seperti berbentuk kemasyarakatan. Kadang-kadang kesalahan (pesalah jalan raya) itu sudah banyak dan kita mahu meringankan beban mereka menerusi tawaran dalam program seumpamanya sekali gus menggalakkan orang ramai membayar saman,” katanya.