Rakyat Malaysia memang ternanti-nanti keputusan muktamad mengenai tol sejak Kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih tampuk kepimpinan pentadbiran negara ini. Walau bagaimana pun, ternyata ia bukan suatu keputusan yang mudah untuk dilakukan oleh kerajaan, apatah lagi umum mengetahui Malaysia menanggung hutang yang cukup banyak.

Namun semalam Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan akan membuat satu pengumuman penting berkaitan kutipan tol lebuh raya dalam masa terdekat, laporan Bernama.

“Kita baru berbincang dalam Kabinet…mungkin dalam sehari dua ini akan ada kenyataan berkaitan tol yang akan diumumkan menteri berkaitan,” katanya yang berkata demikian ketika menyentuh mengenai manifesto Pakatan Harapan, yang mana parti itu berjanji akan mengkaji semula perjanjian dengan syarikat konsesi lebuh raya, berusaha mencari jalan mengurangkan kadar tol dan memansuhkan kutipan tol jika boleh, sekiranya mereka menang pilihan raya umum lepas.

Walau bagaimana pun, beliau tidak memperincikan mengenai perkara tersebut. Jadi, kenalah kita nantikan pengumuman tersebut yang mungkin bakal dilakukan dalam masa sehari dua ini. Harap-harap keputusan ini memihak kepada rakyat marhaen.