Buat setakat ini, Projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) masih belum dapat kata putus daripada kerajaan setelah ia dimaklumkan pernah terbatal sebelum ini. Walau bagaimana pun, terkini, Perdana Menteri Tun Mahathir berkata, ECRL hanya akan diteruskan sekiranya harga yang ditawarkan bersesuaian.

“Ketika ini, Malaysia tidak bersetuju dengan harga yang ditawarkan dan berharap untuk mengeluarkan perbelanjaan kurang daripada kos sebelum ini (yang ditawarkan) iaitu lebih RM55 bilion. Bukan kita tidak mahu meneruskan projek itu kerana ketika ini kita tidak mempunyai wang berkenaan. Kita perlu 30 tahun untuk membayar balik pinjaman dan kita akan dibebankan dengan faedah yang banyak dan akhirnya membayar sehingga RM140 bilion ,” ujarnya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Kerajaan dijangka akan mengadakan rundingan dengan kontraktor ECRL, China Communications Construction Company (CCCC) yang dijadualkan minggu ini.

Dr Mahathir berkata, kerajaan kini perlu membelanjakan kewangan negara dengan baik berikutan hutang yang banyak termasuk yang membabitkan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Katanya, semua hutang berkenaan ditanggung sejak pentadbiran sebelum ini.

“Dan sekarang, sudah tentu mereka (pembangkang) memberitahu kita bagaimana nak mentadbir negara, tetapi ketika mereka mentadbir negara, mereka tidak melakukan kerja yang baik, mereka menanggung begitu banyak hutang yang menyebabkan negara perlu membelanjakan semua pendapatan untuk membayar hutang atau kita mungkin dikenakan tindakan muflis,” katanya.