Lamborghini telah mempersembahkan Aventador SVJ Roadster baru semasa Geneva Motor Show, dengan hanya 800 unit dirancang untuk pengeluaran. Ini sekaligus menjadikannya lebih eksklusif berbanding versi coupe yang dikeluarkan sebanyak 900 unit.

Resepi yang digunakan untuk Roadster ini kebanyakannya adalah sama sahaja seperti Aventador SVJ hardtop, termasuk enjin V12 NA 6.5 liter yang mampu menghasilkan 770 PS (759 hp) pada 8,500 rpm dan 720 Nm tork pada 6,750 rpm. Ia kemudiannya dipadankan bersama kotak gear Independent Shifting Road (ISR) tujuh kelajuan dan sistem pacuan empat roda Haldex generasi keempat.

Daripada aspek prestasi, versi Roadster tidak kekurangan banyak berbanding coupe. Sebagai contoh, pecutan 0-100 km/j dan 200 km/j boleh dilakukan dalam cuma 2.9 saat dan 8.8 saat oleh model Roadster, manakala coupe mencatat masa 2.8 saat dan 8.6 saat. Kedua-dua model juga boleh mencapai laju 350 km/j.

Antara sebab beza catatan masa pecutan ini adalah versi Roadster mempunyai berat kering 1,575 kg, yang mana sebenarnya adalah 50 kg lebih berbanding coupe. Tambahan berat ini juga menyebabkan jarak membrek 100 km/j ke berhenti bertambah satu meter berbanding 30 meter yang dicatat oleh versi coupe.

Tiada tambahan mekanisme elektrik pada versi Roadster ini yang menyumbang kepada tambahan berat, dan bumbung itu sendiri dibuat daripada gentian karbon yang menggunakan proses penukaran resin bertekanan tinggi. Maksudnya, setiap bahagian daripada dua bahagian bumbung itu cuma mempunyai berat enam kilogram, jadi ia tidak begitu menyusahkan untuk membuka dan menutup bumbung secara manual.

Sama seperti coupe, versi Roadster ini mendapat barangan yang membantu kecekapan waktu selekoh, seperti sistem aerodinamik aktif Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA), suspensi magnetorheological, Lamborghini Dynamic Steering (LDS), stereng roda belakang dan tayar Pirelli P Zero Corsa 255/30 di hadapan dan 355/25 di belakang.

Unit Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva 2.0 (LDVA 2.0) terus bertindak sebagai pengawal utama untuk sistem elektronik kenderaan ini, di mana ia mengumpulkan informasi daripada sensor yang ada dan menghantarkan arahan kepada pelbagai sistem lain untuk memastikan pemandu mendapatkan prestasi yang terbaik bergantung kepada kepada mod pemanduan yang dipilih seperti Sport, Strada (Street), Corsa (Track) dan Ego.

Harga Aventador SVJ Roadster bermula daripada 387,007 euro (RM1,787,819) di Eropah, dan ia adalah lebih mahal berbanding coupe yang dijual pada 349,116 euro (RM1,612,777). Harga ini adalah sebelum pemilik memilih program tambahan Ad Personam yang ditawarkan.