Berita baik untuk pengguna yang memilih pengangkutan awam untuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2. Kini perkhidmatan bas perantara khas dari stesen Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Putra Heights untuk ke KLIA atau KLIA2 telah pun mula beroperasi sejak bulan lalu. Ia telah pun dirasmikan pagi ini oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Perkhidmatan bas perantara terbabit antara inisiatif yang dilakukan Prasarana dan syarikat swasta, Hafeena melalui jenama basnya, Jetbus dalam menawarkan perkhidmatan dari stesen LRT berkenaan ke KLIA dan KLIA2.

Tiket kombo yang dijual pada harga RM10 dan boleh dibeli di mana-mana kaunter LRT, MRT, monorel serta BRT itu merangkumi tiket bas dan rel bagi perjalanan sehala. Perjalanan dari Putra Heights ke KLIA dan klia2 mengambil masa kira-kira 40 minit dengan bas bertolak setiap 30 minit. Bagi pengguna dari KLIA yang ingin mendapatkan perkhidmatan bas perantara ke stesen LRT Putra Height, boleh membeli tiket dan naik bas tersebut dari tingkat 1, bangunan utama KLIA.

Sementara Jetbus pula menawarkan harga RM4 sehala dari stesen LRT Putra Heights menuju ke KLIA dan KLIA2. Untuk perkhidmatan Jetbus, tiket bas boleh dibeli di kaunter Jetbus, stesen LRT berkenaan, yang dibuka setia hari dari jam 6 pagi hingga 8 malam.

Prasarana dan Hafeena juga telah memberikan jaminan bahawa jadual kekerapan kedua-dua perkhidmatan itu amat baik.