Honda HR-V 1.5L Hybrid 2019 merupakan SUV kompak pertama yang dijual untuk pasaran Malaysia setakat ini. Ia tambahan terbaru yang diperkenalkan sekali dengan barisan HR-V facelift yang lain Januari lalu, dan merupakan model hibrid ketiga sejak 2017 selepas Honda Jazz Hybrid dan Honda City Hybrid (dikenali juga dengan nama Sport Hybrid i-DCD).

Ia menggunakan enjin baru 1.5 liter suntikan terus empat-silinder patrol dengan kuasa 132 PS pada 6,600 rpm dan 156 Nm pada 4,600 rpm. Ia turut disertai dengan satu motor elektrik 22 kW/160 Nm; gabungan kedua-duanya akan berikan output keseluruhan 152 PS dan 190 Nm. Ini melebihi apa yang diberikan oleh HR-V 1.8L.

Transmisi juga berbeza daripada daripada varian 1.8L; model hibrid ini menggunakan kotak gear klac berkembar tujuh-kelajuan ke roda hadapan. Bagaimanapun, ciri sistem stereng Variable Gear Ratio hanya ditawarkan bagi varian tertinggit HR-V RS sahaja.

Sebenarnya banyak lagi kelebihan model hibrid ini kalau nak dibandingkan dengan varian HR-V yang lain. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh tonton video ringkas yang kami sediakan ini. Kemudian anda kongsikan pandangan peribadi, adakah HR-V Hybrid ini sesuai untuk anda atau sebaliknya.

Honda HR-V 1.5L Hybrid 2019