Honda Malaysia telah pun melancarkan Honda HR-V facelift secara rasminya, dan ia ditawarkan dengan empat varian. Pertama kali dipertontonkan di sini pada Julai lalu, varian yang ditawarkan ialah tiga unit petrol dengan model asas Grade E, diikuti dengan Grade V dan paling tinggi, RS. Manakala varian keempat pula ialah HR-V Hybrid, dan Malaysia merupakan satu-satunya negara selain Jepun yang menerima kemasukan varian ini.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, perubahan rekaan luaran bagi kitaran pertengahan ini dilihat lebih segar termasuk gril yang disemak semula, menampilkan palang yang lebih besar dengan logo Honda, bersama lampu utama LED sepenuhnya jenis reflektor baharu, bampar yang diprofil semula dan lampu kabus LED. Bahagian belakang pula menerima jaluran krom melintang baharu pada tailgate disambung pada lampu belakang, yang kini ditampilkan dengan unit LED jenis tiub.

Bagi rodanya pula, E, V dan Hybrid dipadankan dengan aloi 17-inci, dibaluti tayar profil 215/55, sementara RS pula dilengkapi roda lima-jejari dua-tona 18-inci dan tayar 225/50. Bagi berat badannnya pula, E seberat 1,275 kg, sementara V pula 1,271 kg. Manakala RS dan Hybrid, masing-masing seberat 1,290 kg dan 1,300 kg.

Manakala untuk ruang but pula, bagi semua varian petrol, ia berkapasiti 437 liter dengan tempat duduk belakang normal, ditambah sehingga 1,032 liter jika ia dibaringkan.Untuk varian hybrid pula memiliki ruang but yang sedikit kecil, dengan 404 liter jika tempat duduk belakang dalam keadaan normal, dan 991 liter pula jika ia dibaringkan. Tidak seperti versi petrol, hibrid tidak didatangkan dengan tayar simpanan sebaliknya dibekalkan dengan kit membaiki tayar sementara.

Walau bagaimana pun, tiada perubahan untuk penjana kuasa bagi versi petrol, ia masih mengekalkan enjin 1.8 liter SOHC i-VTEC dengan kuasa 142 PS pada 6,500 rpm dan tork 172 Nm pada 4,300 rpm, serta dipadankan dengan transmisi CVT bersama pedal penukar gear. Spesifik untuk model RS ia kini hadir dengan sistem stereng Variable Gear Ratio (VGR) baharu.

HR-V Hybrid menampilkan penjana kuasa Sport Hybrid i-DCD (intelligent dual-clutch drive) seperti Jazz Hybrid. Ia menggabungkan enjin 1.5 liter twin-cam i-VTEC Atkinson-cycle dan motor elektrik 22 kW (30 PS)/160 Nm, yang dikuasakan oleh bateri lithium-ion Blue Energy, dipadankan dengan transmisi automatik dwi-klac tujuh-kelajuan.

Kuasa dari penjana kuasa itu meningkat berbanding Jazz, dengan 132 PS pada 6,600 rpm dan tork 156 Nm pada 4,600 rpm. Hasil kombinasi dari motor elektrik, sistem tersebut dapat menghasilkan 152 PS dan tork 190 Nm, sedikit tinggi berbanding model janaan petrol.

Secara standard, semua varian dilengkapi dengan butang penghidup enjin/kemasukan pintar, pendingin hawa automatik, lampu utama auto, lampu nyalaan siang, kawalan kelajuan, pedal penukar gear, kawalan audio pada roda stereng dan empat pembesar suara untuk sistem audio.

Semua versi didatangkan dengan roda stereng tiga-jejari, tetapi E dan Hybrid dengan kemasan kulit, dengan upholstery separa kulit hitam untuk dua model itu. Ia turut menampilkan lampu utama halogen (dengan larasan manual) dan lampu kabus hadapan jenis mentol dan skrin paparan sistem audio pula dengan unit 6.8-inci.

Manakala varian V dan RS ditambah dengan roda stereng kulit sepenuhnya dan upholstery kulit penuh, dengan kemasan hitam pada V. Kedua-dua varian juga menerima lampu utama LED (dengan larasan auto), lampu kabus hadapan LED dan konfigurasi LED ke lampu belakang. Malah V dan RS juga didatangkan dengan skrin paparan audio 7.0-inci, dan menerima tempat duduk larasan berkuasa lapan-hala.

Bagi keselamatan pula, HR-V didatangkan dengan ciri standard termasuk enam beg udara (dua di hadapan, sisi dan tirai sisi), yang sebelum ini hanya pada varian V. Selain itu, ia ditampilkan bersama isyarat berhenti kecemasan (ESS), bantuan kestabilan kenderaan (VSA) dan bantuan mula mendaki (HSA) serta kamera pandang belakang pelbagai-sudut sebagai standard untuk semua model.

Untuk warna pula, lima pilihan ditawarkan bagi HR-V 1.8L E dan V – ini termasuk warna baharu Passion Red Pearl, di samping White Orchid Pearl, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic dan Ruse Black Metallic. RS pula menerima tiga pilihan warna – Passion Red Pearl, White Orchid Pearl dan Modern Steel Metallic.

Manakala HR-V Hybrid pula ditawrkan dengan tiga warna, tetapi tiada pilihan merah, hanya Lunar Silver Metallic, White Orchid Pearl dan Modern Steel Metallic.

HR-V facelift ditawarkan dengan harga seperti berikut:

 • HR-V 1.8L E – RM108,800
 • HR-V 1.8L V – RM118,800
 • HR-V 1.8L RS – RM124,800
 • HR-V Sport Hybrid i-DCD – RM120,800
 • Semuanya adalah harga atas jalan tanpa insurans, dan ada tambahan kos sebanyak RM300 bagi pemilihan warna White Orchid Pearl. Honda Malaysia juga terus menawarkan waranti lapan-tahun – dengan perbatuan tanpa gad – untuk bateri hibrid.

  Pakej aksesori turut ditawarkan untuk HR-V facelift, dan ia terdiri daripada Modulo Package (RM5,737), Urban Package (RM1,716) dan Utility Package (RM902).

  Berikit merupakan spesifikasi penuh dan elemen yang ditawarkan untuk setiap varian HR-V facelift:

  Honda HR-V 1.8L Grade E

  Ciri standars:
  Enjin 1.8 liter dengan 142 PS pada 6,500 rpm dan 172 Nm pada 4,300 rpm
  Transmisi CVT
  Roda aloi 17-inci dengan tayar profil 215/55
  Ruang kargo dengan 437 liter, dan 1,032 liter dengan tempat duduk belakang dibaringkan

  Tidak dicat hitam untuk bampar bawah hadapan/belakang dan ambang sisi
  Perumah cermin sisi dan pemegang pintu luar sama warna dengan badan
  Lampu utama halogen, auto, larasan manual
  Lampu belakang LED
  Lampu nyalaan siang
  Lampu kabus hadapan jenis mentol
  Antena sirip jerung
  Kemasan plat lesen krom gelap

  Butang penghidup enjin/kemasukan pintar
  Kawalan audio pada roda stereng
  Pedal penukar gear
  Meter kombinasi pelbagai-informasi termaju
  Pendingin hawa auto
  Kawalan kelajuan
  Roda stereng tiga-jejari, kulit
  Upholstery hitam separa kulit
  Sistem audio dengan paparan 6.8-inci, empat pembesar suara
  HDMI/USB dan sambungan telefon bebas tangan

  Enam beg udara (dua di hadapan, sisi, tirai sisi)
  Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA)
  ABS, EBD, penahan brek automatik dan bantuan mula mendaki
  Cagak Isofix
  Kamera pandang belakang pelbagai-sudut

  Warna: Passion Red Pearl, White Orchid Pearl, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic, Ruse Black Metallic.

  Honda HR-V 1.5L Hybrid

  Ciri standard:
  Enjin 1.5 liter twin-cam i-VTEC Atkinson-cycle dengan 132 PS pada 6,600 rpm dan 156 Nm pada 4,600 rpm
  Motor elektrik 22 kW (30 PS)/160 Nm, dengan bateri lithium-ion Blue Energy
  Sistem Sport Hybrid i-DCD dengan gabungan kuasa 152 PS dan 190 Nm
  Transmisi automatik dwi-klac tujuh-kelajuan
  Ruang kargo hingga 404 liter, 991 liter jika tempat duduk belakang dibaringkan

  Tambahan:
  Suis kawalan stereng Intelligent Multi-Information Display (i-MID)
  Kit baiki tayar sementara, bagi menggantikan tayar simpanan

  Warna: White Orchid Pearl, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic

  Honda HR-V 1.8L Grade V

  Tambahan:
  Lampu utama LED, larasan auto
  Lampu kabus hadapan LED
  Lampu belakang LED (jenis dwi-tiub)
  Pemegang pintu luaran krom

  Upholstery hitam kulit penuh
  Roda stereng tiga-jejari, kulit penuh
  Tempat duduk pemandu larasan kuasa lapan-arah
  Sistem audio paparan 7.0-inci
  Kamera LaneWatch

  Warna: Passion Red Pearl, White Orchid Pearl, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic, Ruse Black Metallic.

  Honda HR-V 1.8L RS

  Tambahan:
  Gril hadapan jenis-sport
  Kemasan lampu kabus hadapan gaya-mesh
  Warna hitam untuk bampar bawah hadapan/belakang dan ambang sisi dan perumah cermin sisi
  Pemegang pintu luaran krom gelap
  Roda aloi dua-tona 18-inci, tayar 225/50

  Upholstery ivory kulit penuh, kemasan kontras kelabu gelap
  Pedal sport

  Warna: Passion Red Pearl, White Orchid Pearl, Lunar Silver Metallic, Modern Steel Metallic, Ruse Black Metallic

  GALERY: Honda HR-V facelift, varian RS