Setelah tiga tahun berjuang di mahkamah, akhirnya Jaguar Land Rover berjaya untuk menyaman pembuat kereta dari China, Jiangling Motors Corp yang menghasilkan Land Wind X7 menampilkan rupa seiras dengan Range Rover Evoque.

Menurut laporan Autoblog, Mahkamah Daerah Beijing Chaoyang mengatakan bahawa Land Wind X7 mempunyai lima ciri unik sama dengan Evoque yang mengelirukan pengguna. Oleh itu, mahkamah tersebut mengarahkan agar semua jualan, penghasilan dan pemasaran Land Wind X7 perlu dihentikan serta merta serta Jiangling Motors perlu membayar pampasan kepada Jaguar Land Rover.

JLR telah mengemukakan saman terhadap JiangLing Motors pada tahun 2016 setelah Land Wind X7 diperkenalkan dengan rupa hampir sama terutamanya pada bahagian tingkap sisi dan bumbung, lampu belakang serta garis-garis karekter pada bahagian sisi.

Jenama dari Britain tersebut tetap mengambil langkah berkenaan walaupun peluang untuk menang rendah serta reputasi mereka di China mungkin turut terjejas kerana tindakan sedemikian dilihat seperti sebuah gergasi automotif dunia yang sedang membuli pengeluar kereta tempatan.

Kes diciplak ini jelas meninggalkan kesan yang agak mendalam terhadap Land Rover. Pengeluar SUV mewah tersebut kini tidak lagi mendedahkan model-model konsep dan prototaip produksi mereka – Range Rover Velar misalnya yang terus diperkenalkan kepada umum – kerana gusar ia akan berlaku lagi.

Ketua rekaan Land Rover, Gerry McGovern menjelaskan bahawa ia adalah untuk melindungi pelaburan besar yang dibuat bagi menghasilkan model baharu iaitu antara £500 juta dan £1 bilion, bergantung pada projek.

GALERI: Land Wind X7

GALERI: Range Rover Evoque generasi pertama sebenar