Sabah telah menerima peruntukan sebanyak RM316.9 juta untuk projek menaik taraf jalan luar bandar di negeri tersebut. Menurut Kementerian Pembangunan Luar Bandar, kerajaan terus memberi komitmen memperkasa lagi jaringan perhubungan kawasan luar bandar Sabah menerusi pelaksanaan sebanyak 81 projek pembinaan Jalan Luar Bandar (JALB) di sana.

Menurut Menterinya Datuk Seri Rina Harun sebanyak tiga daripada projek itu telah disiapkan dan boleh dimanfaatkan oleh penduduk kampung, 30 projek sedang dalam pembinaan, manakala selebihnya masih dalam pelbagai peringkat pelaksanaan, laporan Bernama.

Katanya tiga projek JALB disiapkan itu ialah Jalan Ansip-Dalit-Kahaba di Keningau sepanjang 43 kilometer dan sebuah jambatan memanfaatkan 5,000 penduduk dari 11 kampung; Jalan Nibang di Pitas sepanjang 18.5 kilometer dan dua jambatan (memanfaatkan 3,000 penduduk dari 12 kampung); Jalan Rosok Ginapas, Kota Belud sepanjang tiga kilometer (memanfaatkan 1,000 penduduk).

“Jalan-jalan di Keningau, Pitas dan Kota belud ini memudahkan para penduduk kawasan luar bandar untuk berulang-alik menjalankan aktiviti harian yang sebelum ini tidak mempunyai jalan perhubungan lengkap dan belum berturap. Manakala, 30 projek JALB sedang dalam pembinaan, manakala selebihnya masih dalam pelbagai peringkat pelaksanaan,” katanya.