Selepas memperkenalkan SQ5 TDI dengan tambahan kuasa elektrik pada bulan Februari, Audi kini telah menawarkan pakej kuasa yang sama pada model S6, S6 Avant dan S7 Sportback pula. Tiga model baru ini didedahkan buat kali pertama, dan semuanya dikuasakan oleh enjin 3.0 liter V6 TDI yang mampu menghasilkan kuasa 349 hp dan 700 Nm tork pada antara 2,500 hingga 3,100 rpm. Transmisi automatik tiptronik lapan kelajuan dan sistem pacuan semua roda Quattro diberikan secara standard.

Bahagian baru pada enjin ini adalah compressor janaan elektrik (EPC, supercharger), yang mana menurut Audi dapat memberikan pecutan sangat berkuasa dan fungsi boost berulang waktu memecut. Ia mempunyai waktu respon bawah 250 milisaat, dan memberikan kuasa tertinggi tujuh kW (kelajuan putaran maksimum 70,000 rpm).

Unit EPC ini – yang secara visualnya nampak seperti pengecas turbo dan diletakkan betul-betul pada bahagian intake – bekerjasama sekali dengan pengecas turbo. Daripada dua sistem ini, ia dapat menghasilkan tork serta merta apabila baru mula bergerak ataupun memecut tiba-tiba pada rpm rendah. Model S6 Sedan yang dilengkapi dengan EPC V6 TDI boleh memecut 0-100 km/j dalam masa lima saat, sementara S6 Avant dan S7 Sportback masing-masing mengambil masa 5.1 saat. Seperti biasa, kelajuan maksimum dihadkan secara elektronik pada 250 km/j.

Selain mempunyai prestasi boost daripada EPC, sistem hibrid ringkas 48 volt (MHEV) dan belt alternator starter (BAS) pula membantu dalam penjimatan bahan api. Sistem ini juga menampilkan penggunaan bateri lithium ion berkapasiti 10 Ah, yang boleh dicas semula apabila pedal minyak dilepaskan dan membrek.

Dalam keadaan pemanduan sebenar, sistem MHEV dapat membantu mengurangkan penggunaan bahan api sehingga 0.4 liter, dan membenarkan kenderaan untuk meluncur sehingga 40 saat dalam keadaan enjin tidak beroperasi. Penggunaan bahan api yang dicatat oleh S6 Sedan adalah 6.3 liter bagi 100 km, manakala S6 Avant dan S7 Sportback berkongsi catatan yang sama iaitu 6.5 liter bagi setiap 100 km. Catatan ini adalah berdasarkan standard WLTP.

Dalam pasaran luar Eropah, S6 dan S7 dikuasakan oleh enjin V6 petrol 2.9 liter TFSI, dengan kuasa 450 hp dan 600 Nm tork. Sama seperti model TDI, enjin V6 TFSI ini juga akan dilengkapi dengan compressor kuasa elektrik dan sistem MHEV 48 volt.

Sama seperti SQ5 TDI, tiga model baru ini juga boleh didapati dengan pilihan dynamic all-wheel steering. Dalam keadaan pemanduan biasa, differential tengah boleh kunci sendiri mengagihkan tork antara gandar hadapan dan belakang dalam nisbah 40:60. Apabila terdapat gelinciran, kuasa yang lebih akan disampaikan kepada gandar yang memerlukan untuk lebih cengkaman. Dalam keadaan lebih ekstrem, 70% kuasa akan disampaikan kepada roda hadapan manakala gandar belakang boleh menerima kuasa sehingga 85%.

Sistem stereng progresif pada model ini sudah mempunyai nisbah sport secara standard, tetapi ia telah dipasang dengan bantuan servo elektro-mekanikal khas untuk model S, yang memberikan ia lebih lagi ciri sport, tetapi masih mengekalkan dan memberikan maklum balas yang berguna kepada pemandu.

Turut diberi secara standard adalah suspensi sport S, dengan pelarasan serapan. Ini merendahkan badan S6 dan S7 masing-masing sebanyak 20 mm dan 10 mm. Turut ditampilkan adalah suspensi udara adaptif dengan pelarasan serapan, tetapi telah dilaras lebih kepada keselesaan. Tiga mod disediakan bagi suspensi ini iaitu Lift, Auto dan Dynamic. Dalam mod Auto, badan kereta direndahkan sebanyak 10 mm apabila memandu bawah 120 km/j, sementara dalam mod dinamik pula tinggi kenderaan ditetapkan pada kedudukan paling rendah.

Untuk brek, roda hadapan mendapat unit cakera 400 mm yang diapit dengan angkup enam piston, manakala di belakang menggunakan cakera 350 mm. Pembeli juga boleh mendapatkan pilihan sistem brek seramik karbon enam piston, dan ini mengurangkan beratnya sebanyak sembilan kilogram. Dalam keadaan standard, semua tiga model S ini datang dengan rim 20 inci yang dibalut tayar 255/40, tetapi ia juga boleh dinaik taraf kepada unit 21 inci.

Untuk bahagian luar, semuanya mendapat kit khas untuk model S, yang termasuk bampar hadapan dan belakang yang lebih agresif, diffuser belakang lebih lebar dengan empat muncung ekzos serta kemasan krom gelap. Di dalam, kosnep sporty warna hitam diketengahkan, lengkap dengan tempat duduk sport S serta penahan kepala bersepadu. Sudah tentu, pelanggan juga mempunyai pilihan untuk mendapatkan pelbagai aksesori lain untuk bahagian dalam ini.

Model Audi S6 dan S7 baru ini akan mula dijual di Eropah pada bulan Jun, dengan harga bermula 76,500 euro (RM356k) untuk S6 Sedan, 79,000 euro (RM368k) untuk S6 Avant dan 82,750 euro (RM386k) untuk S7 Sportback.

GALERI: Audi S7 Sportback TDI

GALERI: Audi S6 Avant TDI

GALERI: Audi S6 Sedan TDI