TUNGGANG UJI: Ducati Scrambler Icon dan Desert Sled 2019 – nikmati tunggangan cara anda sendiri

Kalau anda banyak memerhati dunia motosikal sejak baru-baru ini, model-model yang berbentuk klasik kembali menjadi perhatian. Hampir semua jenama mempunyai model baru seperti ini, dan daripada Ducati, mereka menawarkan model Scrambler.

Daripada kempen pemasaran yang dibuat, Scrambler tampil dengan aura hipster yang kuat, tetapi ini bukanlah sesuatu yang buruk. Ia menepati sasaran yang betul dan itulah yang digemari anak muda sekarang, tetapi saya fikir ia sebenarnya lebih daripada itu. Mereka yang tidak berminat dengan trend hipster ini juga boleh mengenepikan perkara tersebut dan melihat terus sahaja kepada motosikal.

Satu perkara yang saya gemari melalui cara Ducati mengetengahkan Scrambler adalah mereka menunjukkan bagaimana anda boleh menikmati motosikal tersebut seperti orang-orang dulu. Kata kunci utamanya adalah kebebasan dan keseronokan, dan apa sahaja yang anda mahu buat, atau ke mana sahaja anda mahu membawanya, silakan.

Scrambler juga sebenarnya mempunyai sejarah yang tersendiri. Model ini sudah wujud sejak tahun 1962, dan mempunyai statusnya yang tersendiri pada waktu itu. Masuk tahun 2014, Ducati memperkenalkan Scrambler generasi baru, yang lebih moden tetapi masih mempunyai karekter seperti ikon klasik mereka itu.

Sekarang, tiba pula pada tahun 2019, Scrambler diberikan lagi pembaharuan untuk memberikan lebih kepuasan kepada penggunanya. Ada di antara pembaharuan ini dilakukan selepas mendapat maklum balas daripada pemilik, dan selebihnya dilakukan supaya anda boleh lebih menikmati tunggangan dalam pelbagai cara.

TUNGGANG UJI: Ducati Scrambler Icon dan Desert Sled 2019 – nikmati tunggangan cara anda sendiri

Untuk mendekati dan mengalami sendiri pembaharuan Scrambler 2019 ini, saya telah dijemput untuk menyertai satu sesi tunggang uji khas di Khao Lak, Thailand bersama beberapa wakil media lain yang datang bukan sahaja dari Malaysia, tetapi juga dari beberapa negara Asia yang lain.

Secara keseluruhannya, untuk model tahun 2019 ini, Ducati telah mengecilkan variasi model Scrambler yang ada. Kalau tidak silap, sebelum ini ada lapan variasi Scrambler, tapi sekarang cuma tinggal empat sahaja iaitu Icon, Full Throttle, Cafe Racer dan juga Desert Sled. Jika apa yang anda mahukan tiada pada empat versi ini, anda boleh memilih salah satu daripadanya, dan membuat pilihan tambahan pelbagai aksesori yang ada ditawarkan oleh Ducati.

Setelah dibahagikan kepada dua kumpulan pada hari tunggang uji tersebut, saya memulakan sesi dengan Scrambler Desert Sled. Ini sememangnya adalah versi yang menjadi pilihan sekiranya saya mahu membeli sebuah Ducati Scrambler, dan antara sebab utamanya adalah saya seorang yang gemarkan motosikal jenis jelajah dan inilah Scrambler yang paling dekat dengan tujuan itu. Saya juga pernah menyertai sesi tunggang uji Scrambler Desert Sled pertama dua tahun lepas dan anda boleh membaca laporannya di sini.

Sebelum pergi kepada rasa menunggangnya, biar saya jelaskan terlebih dahulu apa pembaharuan yang dilakukan untuk Desert Sled pada tahun 2019. Pertamanya, ia berkongsi segala pembaharuan yang diberi untuk semua model Scrambler 2019 iaitu lampu penunjuk arah dan lampu utama LED berserta DRL, klac jenis hidraulik, panel meter yang lengkap dengan penunjuk tahap minyak dan kedudukan gear, Cornering ABS serta tempat duduk baru.

Kemudiannya untuk Desert Sled itu sendiri, pembaharuannya adalah lebih kepada penampilan, termasuk rangka berwarna merah, hiasan tepi tangki buatan aluminium serta rim jenis spoke berwarna hitam (saiz 19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang).

Anda jangan tersilap dengan menjangka Desert Sled ini cuma adalah Scrambler yang ditinggikan dan ditambah dengan aksesori yang lebih kepada gaya lasak sahaja. Ia sebenarnya adalah Scrambler yang paling berkemampuan dan jurutera yang membangunkannya mengambil kira pelbagai peningkatan lain seperti lengan ayun yang lebih panjang serta sokongan tambahan pada kerangkanya.

Sebab itulah juga saya lebih menggemari Desert Sled ini. Ia boleh dibelasah tanpa risau dan dalam masa sama memberikan keselesaan kepada saya. Sesi di Khao Lak ini lebih kepada tunggangan di atas jalan biasa sahaja, tapi semasa membawa Desert Sled, ada juga peserta dibawa melalui beberapa laluan tidak berturap dalam kawasan kampung sekitar lima kilometer sahaja.

Tiada pelarasan yang saya lakukan apabila tiba di jalan tidak berturap ini, selain menukar mod tunggagnan kepada Offroad (tiada pada Scrambler Icon). Untuk pengetahuan anda, pendikit Scrambler, termasuk Desert Sled masih menggunakan sistem kabel, jadi tiada perubahan pada sensitiviti pendikit dan penukaran mod ini hanya untuk melaras brek ABS dan memberitahu sistem tesebut kita mahukan kurang campur tangan daripadanya (masih lagi aktif). Tetapi, ABS ini juga boleh ditutup sepenuhnya jika mahu (hanya pada Desert Sled).

Daripada pengalaman ringkas itu, saya boleh katakan tayar Pirelli Scorpion Rally STR yang digunakan pada Desert Sled ini mampu memberi cengkaman yang baik termasuk atas jalan batu kelikir, tanah merah kering dan jalan berlopak. Sudah tentu, tanpa pelarasan apa-apa, suspensi serta tekanan angin tayar terasa sedikit keras, tapi sekiranya ada masa, anda boleh melaras suspensi depan dan belakang Desert Sled ini untuk dijadikan lebih lembut (tiada pada Icon).

Untuk berdiri juga saya masih rasa selesa kerana tempat pemijak serta pemegangnya adalah lebar. Kalau dibawa berhati-hati dan berada pada kelajuan biasa, anda tidak akan bermasalah untuk meredah jalan seperti ini. Tapi, kalau anda mahukan lebih keseronokan dan keterujaan, ia juga boleh diperoleh dengan memulas minyak dan menghasilkan gelinciran tayar belakang.

TUNGGANG UJI: Ducati Scrambler Icon dan Desert Sled 2019 – nikmati tunggangan cara anda sendiri

Tanpa ragu, enjin L-Twin 803 cc pada Scrambler sememangnya cukup berkuasa, dengan jumlah keseluruhan 73 hp pada 8,250 rpm dan 67 Nm tork pada 5,750 rpm. Anda juga tidak perlu rasa terancam dengan kuasa ini kerana penyampaiannya telah dijadikan lebih lembut, dan begitu juga dengan tarikan klac kerana model tahun 2019 ini sudah menggunakan sistem hidraulik (klac sahaja). Jadi, ia adalah lebih mudah dikawal dan tidak terlalu agresif.

Memanglah, Desert Sled ini bukan pilihan yang sesuai untuk kaki offroad tegar, tapi saya melihatnya sebagai sebuah motosikal yang serba boleh. Anda boleh menggunakannya untuk tujuan biasa atau jelajah, dan apabila tiba di jalan yang tidak berturap, sama ada dirancang atau tidak, anda masih boleh meredahnya dan menikmati keseronokan yang sama seperti atas jalan biasa. Ataupun mungkin lebih lagi.

Kalau anda tidak yakin untuk menunggang Desert Sled yang mempunyai tinggi tempat duduk 860 mm, Icon boleh dijadikan pilihan. Ini adalah Scrambler yang paling asas dan tinggi tempat duduknya cuma 798 mm dan lebih mesra bagi ramai pengguna. Saya boleh membayangkan, mereka yang baru mahu mula membiasakan diri menunggang motosikal berkuasa tinggi juga akan berasa senang dengannya.

Perbezaan tinggi antara dua versi ini cukup jelas, sehinggakan pada awal waktu saya bertukar dari Desert Sled ke Icon, saya rasa sedikit lucu dan terlalu santai. Bukan setakat tempat duduk itu sahaja, bahagian-bahagian lain juga menyumbang ke arah sama kerana pemegang senang dicapai, klac ringan ditarik dan kuasa enjin juga tidak begitu agresif.

Kalau ada orang yang mengatakan kepada anda jentera Ducati susah dikawal dan bukan untuk orang biasa, lupakan saja. Semua itu tidak boleh dipakai dan Scrambler sebenarnya adalah sebuah motosikal yang cukup mesra penuggang, termasuk yang baru mahu berjinak-jinak.

Seperti yang telah diberitahu tadi, naik taraf kepada sistem klac hidraulik sudah membantu menjadikan tunggangan Icon lebih mudah, dan kemudian, ia juga ditambah lagi dengan kualiti tunggangan yang selesa. Disebabkan fork hadapannya tidak boleh dilaras seperti Desert Sled, Ducati telah menjadikannya sedikit lembut berbanding sebelum ini. Walaupun begitu, ia tidak menjejaskan prestasi.

Saya masih boleh mengambil selekoh pada kelajuan tinggi dan motosikal masih stabil, manakala tayar Icon itu sendiri, walaupun adalah tayar dual purpose Pirelli MT60 RS, sebenarnya adalah tayar yang agak bagus untuk kegunaan dua alam, atas jalan bertar dan juga jalan offroad yang tidak terlalu mencabar. Jentera lumba supermoto juga banyak menggunakan tayar ini.

Apabila menunggang motosikal seperti ini, anda tidak perlu bergelut untuk mengawalnya. Segalanya terasa senang, dan hasilnya, anda akan dapat lebih menikmati waktu berada di atasnya dan perjalanan itu sendiri. Satu lagi yang ingin diberitahu, tuil untuk brek dan klac juga boleh dilaras, dan saya sendiri terasa kepentingannya kerana waktu tunggang uji ini kami bertukar-tukar motosikal. Dengan ciri ini, saya dapat melakukan pelarasan dengan cepat supaya selesa dengan tarikan kedua-dua tuil itu.

Kuasa brek juga tidak menjadi masalah. Ia dilengkapi dengan angkup Brembo empat piston serta cakera 330 mm di hadapan manakala bahagian belakang menggunakan cakera 245 mm serta angkup Brembo satu piston. Bukan setakat sistem ABS biasa, Scrambler juga kini datang dengan Cornering ABS oleh Bosch secara standard.

Lain-lain perincian Icon adalah berat 189 kg (Desert SLed 209 kg), tangki bahan api 13.5 liter, rim depan 18 inci, rim belakang 17 inci, suspensi belakang monoshock Kayaba dengan pelarasan pra beban, transmisi enam kelajuan dan terdapat pengecas USB di bawah tempat duduk.

TUNGGANG UJI: Ducati Scrambler Icon dan Desert Sled 2019 – nikmati tunggangan cara anda sendiri

Semua barisan Scrambler baru tahun 2019 ini akan dilancarkan untuk pasaran Malaysia tidak lama lagi, malahan ia sudah pun tiba di pusat pameran utama Ducati Malaysia di Petaling Jaya. Harga jualan masih tidak diketahui, tetapi jangkaannya, ia tidak akan jauh berbeza daripada harga sebelum ini.

Semasa dilancarkan pada bulan Julai tahun 2017, Ducati Scrambler Cafe Racer dan Desert Sled dijual pada harga sama iaitu RM68,999 tidak termasuk insurans, manakala Icon pula dijual pada RM63,899. Anda tunggu sajalah bila ia dilancarkan nanti, tengok mana satu yang menjadi pilihan, sama ada dua yang telah kami pandu uji ini ataupun dua lagi yang tidak kurang menariknya iaitu Full Throttle dan Cafe Racer.

GALERI: Ducati Scrambler Icon 2019

GALERI: Ducati Scrambler Desert Sled 2019

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.