Walau pun kerajaan mahu melaksanakan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan secara mandatori mulai tahun hadapan, namun Kementerian Pengangkutan (MoT) mendapati kesedaran di kalangan ibu bapa masih rendah iaitu pada kadar 26% buat setakat ini.

Menurut timbalan menterinya, Datuk Kamarudin Jaafar, ini kerana ada segelintir ibu bapa yang memandang ringan bahawa kemungkinan bayi dan kanak-kanak tidak tercedera atau maut dengan hanya meletakkan mereka di kerusi kenderaan atau memangkunya.

Memetik laporan yang disiarkan oleh Bernama, Kamarudin berkata, hasil kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) mendapati bahawa 31% daripada 53 kanak-kanak dan bayi yang terlibat dalam kemalangan jalan raya terkorban.

“Kita ada lebih kurang lapan bulan lagi sebelum ia dikuatkuasakan dan sebab itu kita sedang tingkatkan kempen pemasangan kerusi keselamatan bayi supaya ia tidak mengejutkan ibu bapa apabila ia dilaksanakan,” katanya kepada pemberita hari ini.

Kamarudin menambah pihaknya telah mengemukakan cadangan kepada Kementerian Kewangan (MoF) agar pengecualian Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) terhadap pembelian kerusi keselamatan bayi supaya harganya lebih murah.

“Telah pun ada perbincangan dan secara umumnya MoF menerima prinsip itu (pengecualian SST), saya percaya akan ada keputusan positif, kalau tidak 100%, paling kurang akan ada pemotongan harga,” katanya.

Dalam masa yang sama, difahamkan, MIROS kini dalam proses menyiapkan garis panduan yang meliputi aspek pematuhan standard peraturan produk kerusi keselamatan bayi, tatacara penggunaannya di atas jalan raya dan penjualannya di premis perniagaan dan atas talian. Garis panduan itu akan dikemukan kepada MoT pada Jun ini sebelum ia diguna pakai oleh semua pihak.