Laluan basikal di sekitar ibu kota Kuala Lumpur diperluaskan dengan laluan baharu dari Taman Melati, Setapak ke Kampung Baru dijangka siap sepenuhnya pada 2020. Menurut Pengarah Eksekutif (Perancangan) DBKL Datuk Mohd Najib Mohd, usaha berkenaan dibuat untuk memberi keselesaan kepada pengguna khususnya mereka yang beriadah melalui kawasan tersebut.

“Kita dapati Sungai Bunus mempunyai jalan teratur yang boleh ditambah baik untuk laluan basikal, pejalan kaki dan beriadah. Jika mahu berbasikal ke tempat kerja sekalipun, ia tidak mengambil masa lama, hanya 20 minit ke sini (Sungai Bunus) dari Taman Melati.

“Jadi mereka tidak perlu membawa kenderaan ke tempat kerja, sebaliknya hanya berbasikal, ia sekali gus dapat merendahkan penggunaan karbon monoksida, dan pada masa sama, ia juga dapat meningkatkan kesedaran pentingnya menjaga kebersihan sungai,” katanya kepada Bernama tanpa menjelaskan maklumat selanjutnya.

Beliau berkata DBKL dengan kerjasama Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) turut merancang menjadikan taman Sungai Bunus sebagai sebahagian daripada Taman Titiwangsa yang dapat menghubungkan terus ke Taman Kejiranan Ayer Panas, Setapak.