Bulan lepas, Honda Jazz 2020 generasi keempat telah dilihat sedang diuji. Tetapi, waktu itu unit yang digunakan dibalut oleh pelekat samaran sepenuhnya. Kali ini, daripada bentuk yang dapat dilihat itu, model yang sama dibayangkan pula dalam rekaan digital seperti yang dihasilkan oleh Theophilus Chin ini.

Secara umumnya, rekaan yang ditampilkan nampak kurang agresif jika dibandingkan dengan model sedia ada ketika ini. Lampu utama – yang menggunakan unit projektor bersegi – kini lebih tinggi, sementara rekaan gril pula kembali kepada rekaan yang lebih konvensional. Ini memberikan imej yang lebih “bulat” pada Jazz, cenderung seperti dua generasi terawal yang dihasilkan dulu.

Dari tepi, tingkap pada pintu dialihkan sedikit kedudukannya, dengan penampilan yang lebih ringkas bagi profil tepi – garis bahu juga lebih tinggi berbanding model sedia ada. Rekaan lampu belakang pula tidak lagi menggunakan pendekatan menegak, sebaliknya kembali kepada tataletak melintang dua-bahagian, menjadikan kereta ini nampak lebih lebar.

Bagi sistem janaan, kemungkinan penawaran sedia ada akan diteruskan, dengan versi petrol dan hibrid sebagai pilihan. Tetapi, mungkin ada pertambahan sistem janaan kuasa bagi model yang dijangka akan diperkenalkan di Tokyo Motor Show tahun ini; pengenalan sistem hibrid Intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) dua motor.

Ini termasuk sistem i-MMD yang lebih kompak untuk kenderaan kecil, yang dilaporkan akan diperkenalkan sekali dengan Jazz di Tokyo nanti. Sistem ini akan menggantikan sistem lama sebelum ini, Intelligent Dual Clutch Drive (i-DCD) yang ketika ini digunakan pada Jazz Hybrid, yang memanfaatkan transmisi klac berkembar tujuh-kelajuan.