Ketika ini, ada 16 lebuhraya di Malaysia yang menyediakan sokongan untuk ciri Touch ‘n Go PayDirect, yang membolehkan membayar tol menggunakan eWallet mereka melalui kad TnG sedia ada.

Selepas ini, perkhidmatan itu akan dilanjutkan pula kepada tol sistem tertutup seperti Lebuhraya PLUS, Elite, NKVE dan LEKAS, menjadikan jumlah keseluruhannya kepada 20 lebuhraya. Bagaimanapun, tiada jangka masa yang dinyatakan bagi pelaksanaan di lebuhraya-lebuhraya tersebut.

Perkhidmatan PayDirect membolehkan pengguna menghubungkan tiga kad Touch ‘n Go kepada aplikasi eWallet mereka. Sebaik saja kad itu dihubungkan ke eWallet, caj tol akan dipotong secara automatik dari eWallet bila-bila masa kad yang dihubungkan itu digunakan di plaza tol (secara sentuhan biasa ataupun melalui SmarTAG), tanpa sebarang potongan kepada kad berkenaan.

Sekiranya eWallet tidak mempunyai jumlah baki yang cukup, barulah caj akan dipotong daripada baki pada kad fizikal. Bagaimanapun, anda boleh mengekalkan jumlah baki dalam kad sekiranya anda mengaktifkan ciri “auto-reload” pada eWallet.

Untuk menambah nilai eWallet, ia boleh dilakukan menerusi aplikasi telefon pintar menggunakan kad kredit atau debit, perbankan atas talian atau TNG Reload PIN tanpa dikenakan caj tambahan. Ramai yang dah pernah cuba sistem baru ini?