Touch ‘n Go kini telah mengaktifkan servis PayDirect dilebih banyak lebuhraya, dengan pertambahan terbaru melibatkan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK), Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Sistem Penyuraian Trafik Barat KL (SPRINT), menjadikan keseluruhannya 14 lebuhraya ketika ini.

Perkhidmatan PayDirect membolehkan pengguna menghubungkan tiga kad Touch ‘n Go kepada aplikasi eWallet mereka. Sebaik saja kad itu dihubungkan ke eWallet, caj tol akan dipotong secara automatik dari eWallet bila-bila masa kad yang dihubungkan itu digunakan di plaza tol (secara sentuhan biasa ataupun melalui SmarTAG), tanpa sebarang potongan kepada kad berkenaan.

Sekiranya eWallet tidak mempunyai jumlah baki yang cukup, barulah caj akan dipotong daripada baki pada kad fizikal. Bagaimanapun, anda boleh mengekalkan jumlah baki dalam kad sekiranya anda mengaktifkan ciri “auto-reload” pada eWallet. Untuk menambah nilai eWallet, ia boleh dilakukan menerusi aplikasi telefon pintar menggunakan kad kredit atau debit, perbankan atas talian atau TNG Reload PIN tanpa dikenakan caj tambahan.

Berdasarkan aplikasi Touch ‘n Go eWallet, menyusul selepas ini untuk perkhidmatan PayDirect ialah di Lebuhraya Besraya dan Lebuhraya Pantai Baru. Anda pernah memanfaatkan servis ini? Ada apa-apa pengalaman yang ingin dikongsi?