Ducati Hypermotard 950 dilancar di M’sia – dari RM76k

Ducati Hypermotard 950 dilancar di M’sia – dari RM76k

Selain Scrambler 2019, Ducati Malaysia turut melancarkan Hypermotard 950 untuk pasaran Malaysia. Harganya adalah RM75,900 tidak termasuk insurans dan ini adalah model terbaru generasi ketiga yang mempunyai beberapa peningkatan. Kami juga sudah berpeluang menguji model ini dan anda boleh membaca laporannya di sini.

Sebenarnya, untuk Hypermotard 950 terdapat dua versi iaitu Standard dan SP, tetapi yang dilancarkan untuk pasaran Malaysia setakat ini adalah model Standard sementara model SP hanya dibawa masuk apabila ada tempahan dengan harga RM117,900. Enjinnya masih lagi sama dengan Hypermotard 939, iaitu unit Testastretta 11 937 cc, tetapi dipertingkat dengan piston, profail cam ekzos, throttle body, serta kalibrasi dan pemetaan baru. Hasilnya, kuasa meningkat 4 hp menjadi 114 hp pada 9,000 rpm dan tork 96 Nm pada 7,250 rpm.

Selain enjin, bahagian transmisi juga dipertingkat, dengan kini ia menggunakan klac jenis hidraulik serta sistem slip and assist. Fungsi utama ciri elektronik motosikal ini dikawal unit pengukur inertia (IMU) 6-axis oleh Bosch dan melaluinya, sistem seperti Cornering ABS dengan Ducati Slide by Brake), Ducati Traction Control EVO, Ducati Wheelie Control EVO, Ducati Quick Shift (SP sahaja) dan tiga mod tunggangan dapat disediakan.

Untuk bentuknya, banyak ciri Hypermotard generasi pertama digunakan semula seperti pada bahagian ekor belakang, ekzos bawah tempat duduk, kerangka belakang jenis trellis serta paruh. Ergonomik juga diubah dengan bahagian pemegang dijadikan lebih lebar manakala rangka tangki bahan api serta bahagian tengah tempat duduk dijadikan lebih kurus supaya penunggang boleh mengepitnya dan memudahkan kaki memijak tanah apabila berhenti, walaupun sebenarnya tempat duduk Hypermotard 950 ini lebih tinggi (+20 mm menjadi 870 mm).

Di hadapan penunggang, terdapat panel instrumen TFT 4.3 inci baru, yang mendapat inspirasi daripada Panigale V4. Melalui panel digital ini, pengguna boleh melihat pelbagai informasi dan mengawal operasinya menggunakan butang di sebelah kiri pemegang, yang juga adalah baru.

Bagi model SP, ia dinaik taraf dengan beberapa kelengkapan yang termasuk fork Ohlins 48 mm boleh laras sepenuhnya di depan (+15 mm, Standard menggunakan fork Marzocchi yang juga boleh dilaras), monoshock Ohlins dengan tabung pelarasan (+25 mm), rim aluminium forged Marchesini, tayar Pirelli Diablo Supercorsa SP V3 (standard menggunakan Pirelli Diablo Rosso III), pelindung tayar hadapan dan tepi enjin gentian karbon serta quickshifter naik dan turun gear.

Untuk mengetahui selanjutnya berkenaan motosikal ini anda boleh melihat perbandingan antara model generasi ketiga dan generasi kedua yang kami sediakan di sini, atau laporan tunggang uji kami di sini.

GALERI: Ducati Hypermotard 950 2019

GALERI: Ducati Hypermotard 950 SP 2019

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required