Pagi tadi Proton menamatkan cabaran pemasaran untuk SUV X70 yang diadakan di kalangan pelajar-pelajar institut pengajian tinggi tempatan dengan acara penyampaian hadiah. Ketika majlis tersebut, CEO jenama automotif nasional berkenaan, Dr Li ChunRong sempat mendedahkan rancangannya untuk tahun 2020 iaitu merampas kedudukan nombor satu di Malaysia dari Perodua.

“Sasaran kami adalah untuk menjadi pengeluar kereta nombor satu di Malaysia dan nombor tiga di ASEAN,” kata Dr. Li. “Ada orang yang tergelak tentang perkara ini, tetapi tengok pada hasil – tahun lalu kami nombor empat, dari April tahun ini kami nombor dua. Mungkin tahun hadapan kami boleh jadi nombor satu untuk satu bulan!”

Proton mencatatkan jumlah jualan yang sangat memberangsangkan tahun ini. Untuk setengah tahun ini, Proton hanya kalah berberapa ratus unit untuk berada di kedudukan ketiga di belakang Honda.

Sasaran berkenaan bukan sekadar angan-angan. Proton mensasarkan untuk menjual lebih dari 100,000 unit kenderaan tahun hadapan, terutamanya dengan pengenalan SUV segmen-B berasaskan Geely Binyue yang akan digelar sebagai Proton X50 yang sememangnya ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia.

Menurut Li, jumlah pertumbuhan jualan yang ditunjukkan pada separuh pertama tahun ini adalah bukti sasaran mereka itu benar-benar boleh dicapai. Jualan Proton meningkat 59.1% (atau 60.55% mengikut data jualan Persatuan Automotif Malaysia). Bukan hanya jualan semata-mata, Proton juga mensasarkan untuk berada di kedudukan pertama dalam Index Servis Pelanggan (CSI) dan Index Kepuasan Jualan (SSI) JD Power di Malaysia, menerusi jaringan pusat 3S dan 4S yang dirancang bertumbuh sehingga 150 buah.