Malaysia Speed Festival (MSF) dan juga sayap perlumbaan rasmi Proton iaitu Proton R3 bakal menganjurkan program pembangunan pelumbaan bagi menghasilkan bakat-bakat baharu yang boleh diketengahkan dalam sukan berkenaan. Jadi, program ini tidak dijalankan dalam perlumbaan pada peringkat lebih tinggi, sebaliknya akan diadakan dalam siri kejohanan MSF sendiri, di mana platform tersebut adalah lebih hampir dengan pelumba dan pasukan pada peringkat akar umbi.

Dua program dirancang dijalankan serentak iaitu Program Mentor MSF-R3 dan juga Pencarian Pelumba Wanita MSF-R3. Tiada sebarang bantuan kewangan akan diberikan kepada peserta yang terpilih, tetapi R3 akan menyalurkan perkara yang lebih berharga iaitu pengetahuan profesional berkenaan pembangunan pelumba dan perlumbaan dan juga aspek-aspek teknikal.

Bagi Program Mentor MSF-R3, ia terbuka kepada pelumba-pelumba dan pasukan-pasukan yang bertanding dalam MSF Superturismo menggunakan kereta Proton seperti Saga dalam ketegori Saga Cup, Saga BLM dalam kategori Street 1600, Satria Neo dalam 1600 Ultimate, Gen2 dalam Proton 1800, Wira dalam Street 2000 dan sebagainya.

Mereka yang terpilih akan berada di bawah pengawasan Proton R3 untuk tiga pusingan terakhir MSF 2019, dan diberikan tunjuk ajar berdasarkan pengalaman Proton R3 sendiri dalam sukan berkenaan, termasuk kelas teori pemanduan perlumbaan, disiplin dan pembangunan; melawat fasiliti R3 sambil menimba ilmu berkenaan penghasilan sebuah jentera lumba, persiapan, talaan dan penyelengaraan; latihan pemanduan; sesi go-kart untuk latihan ‘dogfight’ ketika perlumbaan; dan juga ruang tersendiri di garaj pit Proton R3 bersama bantuan oleh juruteknik R3 untuk tiga baki perlumbaan MSF Superturismo 2019.

Untuk Pencarian Pelumba Wanita MSF-R3 2019 pula, mereka tidak semestinya berlumba dengan kereta Proton, tetapi pelumba wanita tersebut hanya akan layak sekiranya mereka sedang berlumba dalam MSF buat masa sekarang. Mereka akan dipilih menerusi pertandingan yang akan dibuat di media sosial, dan kemudian akan ditapis dan perlu menjalani latihan.

Pelumba wanita yang berjaya terpilih dalam pencarian ini turut akan menerima bimbingan yang sama seperti Program Mentor MSF-R3, dan bonus, mereka bakal berlatih dengan kereta lumba sebenar Proton R3 di Litar Antarabangsa Sepang. Tiga pemandu wanita terbaik akan diberikan tempat dalam pasukan R3 untuk perlumbaan Sepang 1,000 km (S1K) dengan memandu jentera lumba sebenar Proton Iriz R3!

Bagi mereka yang berminat, cara untuk anda dipilih agak mudah; buat video atau ambil gambar atau buat satu hantaran di Facebook dan/atau Instagram untuk menerangkan mengapa anda perlu dipilih untuk menyertai kedua-dua program pembangunan berkenaan. Hantaran boleh dibuat seberapa banyak yang anda mahu tanpa sebarang had tetapi ia wajib mempunyai tanda pagar:

Pencarian Pelumba Wanita: #msfR3ladyracers2019
Program Mentor: #msfR3mentor2019
Tambahan: #protonr3 #msfracing #msfsuperturismo #msfmerdekarace

Anda juga perlu menukar tetapan privasi kepada Public bagi membolehkan hantaran tersebut dilihat oleh semua orang. Pertandingan di media sosial ini akan bermula sekarang sehingga 13 Ogos 2019; kesemua hantaran perlu dibuat sebelum 10 PM pada hari berkenaan. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh lawati laman sesawang rasmi MSF Racing pada PAUTAN INI.