Disebabkan trend penggunaan ekzos bising dan nombor plat kenderaan tidak mengikut spesifikasi yang semakin berleluasa, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim mengesahkan pihaknya akan mengenal pasti kedai, mahupun bengkel yang menyedia atau membekalkan komponen terbabit bagi mengurangkan gejala itu di masa hadapan.

“Jika diikutkan perkara ini perlu dilihat daripada sumber penjualan barang berkenaan. Ada bengkel atau kedai yang membekalkannya, jadi sudah tentu ada pelanggan yang akan membeli dan memasang benda itu,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Semalam Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan (JSPT) Kuala Lumpur telah mengadakan Op Bersepadu di hadapan kawasan pusat membeli belah di Jalan Raja Laut dan sebanyak 507 saman telah dikeluarkan kepada pemilik kenderaan atas pelbagai kesalahan. Ini termasuklah beberapa buah motosikal yang disita ekoran modifikasi yang tidak dibenarkan, termasuk menggunakan nombor plat tidak mengikut spesifikasi ditetapkan.

Operasi tersebut disertai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) yang turut mengeluarkan notis untuk hadir menjalankan pemeriksaan kepada pemilik kenderaan, yang didapati menggunakan ekzos mendatangkan pencemaran bunyi, tidak mempunyai cermin sisi dan lain-lain lagi.

Pada akhir September lalu, JPJ telah mengesahkan semua jenis motosikal yang melakukan modifikasi tanpa ikut spesifikasi yang dibenarkan. Untuk modifikasi yang dimaksudkan tidak mengikut spesifikasi, JPJ berkata, ia melibatkan penukaran ekzos yang menyebabkan bunyi bising, gunakan tayar terlalu kecil, cermin sisi tidak digunakan, tukar unit kawalan enjin (ECU) untuk menambah kelajuan termasuk buang cut off (batasan had laju), tukar blok enjin untuk tambah kelajuan, dan tukar swing arm untuk membuatkan motosikal lebih ringan.