Kementerian Pengangkutan masih memberikan peluang kepada pemandu e-hailing yang dalam proses untuk mendapatkan Lesen Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV), tetapi masih belum selesai.

Menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, pemandu berkenaan akan dipertimbangkan untuk diberi kelonggaran daripada tindakan penguatkuasaan yang bermula 12 Oktober lalu.

“Walaupun penguatkuasaan telah bermula, ia akan dilaksanakan secara beransur-ansur dan tindakan hanya akan tertumpu kepada pemandu yang enggan mematuhi syarat. Ini bukannya perkara baharu, saya sudah umumkan banyak kali. Malah, ada nyatakan bahawa kita mengambil pendekatan beransur-ansur selain memberikan masa dan ruang secukupnya kepada semua (pemandu e-hailing).

“Selagi mereka sudah menduduki peperiksaan PSV, kita tiada masalah walaupun belum mendapat (lesen PSV). Mungkin ada proses yang belum diselesaikan, jadi kita masih memberikan peluang,” katanya seperti dilaporkan oleh Berita Harian.

Sebelum ini Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan bahawa pihak berkuasa akan mengambil tindakan tegas terhadap pemandu e-hailing yang tidak melengkapkan syarat dan peraturan ditetapkan kerajaan, sebaik penguatkuasaan bermula.

Loke berkata, kaedah penguatkuasaan itu tidak bermaksud pihak berkuasa akan laksanakan pemeriksaan terhadap setiap pemandu serta-merta.

“Jadi ada proses yang belum selesai itu kita akan memberi sedikit masa lagi tetapi penguatkuasaan sudah bermula. Bagaimanapun, ia bukan bermaksud anggota JPJ akan pergi merata tempat dan memeriksa pemandu atau menahan setiap kereta. Kita akan membuat penguatkuasaan beransur-ansur,” jelasnya.