Porsche Macan pertama kali diperkenalkan kepada dunia pada tahun 2014, dan sejak itu, catatan jualannya terus meningkat dan menjadi model paling popular bagi jenama itu. Kini, model generasi pertama tersebut diberikan facelift, dan sudah tiba di Malaysia dengan harga jualan bermula RM455,000.

Antara peningkatannya adalah lampu utama dan lampu belakang LED, bampar yang direka semula, sistem Porsche Communication Management (PCM) yang datang dengan skrin sesentuh 10.9 inci terbaru (menggantikan unit 7.2 inci sebelum ini), dan corong pendingin hawa yang direka semula.

Buat kali pertamanya juga, Macan sekarang datang secara standard dengan Premium Package, yang memberikan tempat duduk hadapan boleh laras 14 arah dengan fungsi memori, Power Steering Plus Park Assist, cermin malap sendiri, sistem bunyi Bose serta lampu suasana.

Di bawah bonet, ia dikuasakan oleh enjin petrol empat silinder sebaris 2.0L turbo yang dipadankan bersama transmisi automatik klac berkembar PDK tujuh kelajuan, untuk menghantar kuasa 252 PS dan 370 Nm tork kepada semua tayar. Pecutan 0-100 km/j boleh dilakukan dalam masa 6.7 saat, sebelum mencapai laju maksimum 255 km/j. Apa rasa memandu kenderaan ini? Tonton video ini.