Sebelum ini telah terbukti, walaupun Toyota GR Supra A90 dan BMW Z4 G29 M40i berkongsi platform, enjin dan kotak gear, Supra nyata lebih pantas dalam perlumbaan drag 0-100 km/j. Bagaimana pula dengan kelajuan dalam litar?

Tahun lalu, pemandu ujian Sport Auto Jerman, Christian Gebhardt telah menguji BMW Z4 M40i di litar The Green Hell Nürburgring Nordschleife, dan kali ini dia kembali semula ke litar tersebut untuk menguji kembar Z4 dari Jepun berkenaan pula.

Sama dengan perlumbaan drag, Supra ternyata lebih dari Z4 dengan catatan masa 7 minit 52.17 saat, atau lebih kurang 3 saat lebih pantas dari BMW tersebut yang mencatat masa 7 minit 55.41 saat tahun lalu. Ini menjadikan Supra berada dalam liga yang sama (malah lebih pantas) dengan model yang direka lebih fokus untuk litar iaitu BMW M2 Competition berkuasa 410 PS/550 Nm, yang mencatatkan masa 7 minit 52.36 juga dipandu Gebhardt di Nürburgring sebelum ini.

Kedua-dua Supra dan BMW dijana oleh enjin yang sama iaitu enjin BMW B58 3.0 liter enam silinder sebaris dengan pengecas turbo, dengan kedua-dua pengeluar mendakwa menghasilkan kuasa atas kertas yang sama iaitu 340 hp dan tork maksima 500 Nm.

Kedua-dua kereta ini juga dibekalkan dengan transmisi sama iaitu kotak gear lapan-kelajuan automatik dari ZF. Aspek mekanikal yang jelas nampak berbeza hanyalah pada brek di mana Z4 diberikan sistem binaan BMW M, manakala Supra diberikan sistem dari Brembo.

Walaupun nampak seperti jurutera BMW dan Toyota hanya tidak berkongsi rekaan luaran, hasil dan talaan akhir kedua-dua kereta ini sebenarnya dibuat secara berasingan. Pembantu ketua jurutera untuk projek ini Masayuki Kai pernah memberitahu bahawa pasukan jurutera Toyota dan BMW langsung tidak berkomunikasi sejak tahun 2014, dua tahun selepas projek kedua-dua kereta sport tersebut bermula. Ini menjadikan kedua-dua kereta tersebut mempunyai karekter berbeza.

“Secara asasnya, platform adalah sama… jadi kami rasa kami menggunakan komponen yang sama, tetapi seperti yang saya nyatakan, kami tak pasti adakah mereka akan menggunakan komponen yang sama,” jelas Kai dan menambah bahawa pasukannya bekerja keras bagi menala suspensi adpatif, enjin dan transmisi pada Supra tersebut bagi memberikan rasa yang Toyota mahukan.

“Talaan untuk penukaran gear, berberapa kejutan tukaran gear, kelajuan tukaran gear, semua ini adalah direka khas untuk Supra… Untuk enjin, kami talanya bagi memberikan respon pendikit lebih baik dan juga lebih sporty,” terang Kai.

GALERI: Toyota GR Supra A90

GALERI: BMW Z4 G29 M40i